/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Cine sunt proprietarii Băncii Transilvania, cei care au cumpărat 39 la sută din Victoriabank?

16 ianuarie 2018, ora 15:46

Prețul este de aproape opt ori mai mare decât cel nominal: 78,21 lei pentru o acțiune cu o valoare nominală de 10 lei. Astfel, valoarea Victoriabank este evaluată la 95-100 de milioane de euro. Restul de 27,65% sunt cota BERD.

Este pentru prima oară în ultimii 10 ani când o bancă din afara Republicii Moldova investește pe această piață. Banca Transilvania a anunțat în noiembrie 2017 planul de a investi în Republica Moldova, iar între timp a primit aprobarea pentru achiziție din partea autorităților de supraveghere din România și Republica Moldova – Banca Națională a României, Banca Națională a Moldovei și Consiliul Concurenței din Republica Moldova.

Grupul Financiar Banca Transilvania este prezentă în Republica Moldova de acum 10 ani, când a lansat compania BT Leasing MD, lider de piață în zonă ca valoare a finanțărilor de mijloace fixe acordate în leasing.

Banca Transilvania fost înființată în anul 1993, la Cluj-Napoca, de un grup de oameni de afaceri locali, cu 79% capital românesc și 21% străin.

La 13 ianuarie 2017, Bursa de Valori din București indică că 78 la sută din acțiunile băncii sunt deținute de persoane juridice, iar restul de persoane fizice:

Pe site-ul său oficial, se spune că Banca Transilvania este a doua cea mai mare bancă din România, are 2,2 milioane de clienți, peste 7.000 de persoane în echipă și peste 500 de sedii. BT este Banca Oamenilor Întreprinzători, cu peste 250 de mii de clienți persoane juridice, iar o treime din firmele nou înființate în România în 2017 alegând să lucreze cu Banca Transilvania. BT este liderul pieței cardurilor, cu 3 milioane de cârduri emise, cu care au loc peste 1 milion de tranzacții/zi. Banca Transilvania a acordat în ianuarie – septembrie 2017 aproape 140.000 de credite noi persoanelor fizice, IMM-urilor și celor din zona Corporate, în valoare totală de peste 9 miliarde lei. Strategia sa este susținută de acționari internaționali puternici, cum este BERD și IFC – Banca Mondială.

Activitatea băncii este organizată pe trei linii principale de business – IMM, Corporate și Retail – respectiv pe trei abordări sectoriale – Agricultura, Domeniul medical și Fonduri europene Acționar semnificativ: Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Banca are peste 500 sedii în toată țara și este singura banca românească din Italia, cu trei sedii prezente în Roma.

Sinteza rezultatelor financiare ale băncii în 2017:

– Primul semestru 2017, o perioadă pozitivă pentru Grupul Financiar Banca Transilvania: creștere organică, cu focus pe eficientizare și simplificare;
– Profitul net al Băncii Transilvania: 496 milioane lei;
– Profitul net al Grupului Financiar Banca Transilvania: 513 milioane lei;
– Activele Grupului BT: 53,4 miliarde lei, din care banca deține 53,2 miliarde lei;
– Creditele băncii: 5% pe toate liniile de business (la nivel brut și înainte de înregistrarea scoaterilor în afara bilanțului);
– Credite noi BT: 80.000 de împrumuturi acordate, ceea ce înseamnă 700 de credite procesate și aprobate zilnic la bancă;
– Aproape 45% dintre companiile înființate în 2017 în România (aproximativ 34.000) și-au deschis cont la Banca Transilvania.
– IMM & Microcompanii: 17% clienți activi (aproape 230.000);
– 47% volum privind plasamentele, față de aceeași perioadă din 2016;
– Retail banking: aproape 35.000 de credite non-card acordate; volum de 22 miliarde lei, suma tranzacționată cu cardurile BT; plățile cu cârdurile băncii – în totalul tranzacțiilor – a depășit, ca număr, 60%;
– Corporate banking: producție nouă de credite (2,8 miliarde lei); tranzacții de cash management (rulajele clienților au ajuns la 72 miliarde lei).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram