Suedia reia după 30 de ani publicarea unui ghid ce instruiește populația cum să acționeze în caz de război

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul suedez va începe anul acesta să trimită din nou cetățenilor săi un manual despre cum ar trebui să acționeze în cazul unui conflict armat, la trei decenii după ultima publicare a unui asemenea ghid, ce a început să fie difuzat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează luni agenția EFE.

Agenția suedeză pentru urgențe civile, subordonată Ministerului Apărării, a fost însărcinată să elaboreze ghidul cu informații practice și ilustrații, al cărui titlu inițial, dar care ar putea fi schimbat, este: „Dacă vine războiul”. Guvernul de la Stockholm a justificat reluarea acestui demers prin înrăutățirea situației de securitate în Europa și mai ales în proximitatea Suediei, o aluzie la tensiunile cu Rusia.

Obiectivul ghidului este de a instrui populația cum să reacționeze în situații ce ar impune o mobilizare rapidă și face parte dintr-un plan de consolidare a apărării civile. Dacă ghidurile de acest gen elaborate pe vremea Războiului Rece „erau focalizate doar pe război, astăzi societatea este complet diferită”, subliniază responsabila cu elaborarea manualului, Christina Andersson, potrivit Agerpres.

„Acum amenințarea este mult mai complexă, cu schimbări climatice, atacuri teroriste, pandemii și campanii de dezinformare. Oamenii au nevoie să învețe mai mult și să știe cum să reacționeze”, explică ea, recunoscând că întocmirea acestui ghid este o provocare, întrucât trebuie elaborate texte cât mai scurte și însoțite de ilustrații.

Suedia este o țară neutră, dar care în ultimii ani şi-a dezvoltat colaborarea cu NATO și a suplimentat sumele destinate bugetului apărării. Printre măsurile pe care le-a luat se evidențiază desfășurarea militară permanentă pe insula Gotland din Marea Baltică, restabilirea serviciului militar obligatoriu și autorizarea desfășurării unor trupe NATO pe teritoriul suedez, această ultimă decizie permițând organizarea de manevre militare la care să poată participa în Suedia și trupe ale Alianței Nord-Atlantice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...