Rusia critică planurile SUA de a-i ajuta pe insurgenți în stabilirea de zone sigure în Siria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a criticat planurile SUA de a ajuta grupările rebele din Siria în stabilirea de zone sigure, informează dpa.

Acest lucru ar constitui o piedică în calea preluării controlului asupra zonelor ce se învecinează cu Turcia și Irak, a declarat Lavrov în timpul conferinței sale anuale, organizată în mod tradițional la începutul fiecărui an la Moscova.

„Anunțul că aceste zone vor fi controlate de grupări conduse de SUA, cu forțe de peste 30.000 de militari, stârnește îngrijorarea că a început o cursă pentru divizarea Siriei”, a spus Lavrov, citat de dpa, preluat de Agerpres.

Potrivit lui Lavrov, acțiunile Washingtonului influențează în mod negativ situația din Siria. „Acțiunile pe care le urmărim astăzi arată că SUA nu doresc menținerea integrității teritoriale a Siriei”, a subliniat Lavrov, potrivit agenției de presă TASS.

De asemenea, șeful diplomației ruse a declarat că sunt tot mai multe suspiciuni legate de legătura pe care SUA o are cu gruparea teroristă Jabat al-Nusra. Lavrov nu a exclus faptul că SUA doar vorbesc despre necesitatea contracarării acestei grupări, în timp ce în realitate o protejează, pentru a o folosi în scopuri proprii, informează agenția de presă rusă.

Ministrul de externe al Rusiei a subliniat importanța Congresului de dialog național pentru soluționarea problemei siriene, congres ce va avea loc la sfârșitul lui ianuarie la Soci. Lavrov a precizat că acest congres nu contravine activității pentru reglementare a situației din Siria care este desfășurată de ONU, ci dimpotrivă, este menit să susțină aceste eforturi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...