O delegație a rebelilor sirieni cere la Washington reluarea programului de ajutor militar al CIA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Emisari ai Armatei Siriene Libere (FSA) au cerut oficialilor americani în cadrul unei întrevederi la Washington reluarea programului suspendat de ajutor militar al CIA pentru contracararea influenței Iranului în Siria, au informat surse din opoziția siriană, relatează luni Reuters.

Mustafa Sejari, un important oficial al FSA, a declarat că emisarii sirieni le-au explicat oficialilor americani impactul negativ al deciziei președintelui Donald Trump de anul trecut de a stopa echiparea şi pregătirea anumitor grupări rebele siriene.

Oficiali americani au sugerat că decizia lui Trump a fost determinată de dorinţa de a se concentra pe lupta împotriva militanților Statului Islamic, precum și pe îmbunătățirea relațiilor cu Rusia, dar și de lipsa rezultatelor obținute în urma sprijinului acordat de CIA pentru FSA.

„Noi susţinem declaraţiile preşedintelui Trump în legătură cu necesitatea de a contracara hegemonia iraniană în regiune. Este timpul să transformăm cuvintele în acţiune. Până acum, pe teren, miliţiile iraniene s-au extins fără o rezistenţă serioasă”, a declarat Mustafa Sejari prin telefon de la Washington pentru Reuters.

„Cu fiecare declaraţie a SUA despre necesitatea de a contracara influenţa iraniană, Iranul şi-a extins influenţa în Siria, în timp ce forţelor moderate susţinute de Washington li s-au redus ajutoarele şi sunt slăbite”, a mai spus Sejari.

„Am cerut reluarea ajutorului şi am explicat pericolele care există dacă forţele FSA moderate sunt lăsate fără sprijin”, a mai spus el.

Sejari a declarat că la discuţiile cu delegaţia rebelilor sirieni au participat membri ai Congresului SUA şi oficiali de la Casa Albă.

Un alt membru al delegaţiei a declarat pentru Reuters sub rezerva anonimatului că oficialilor americani li s-a atras atenţia că lipsa de acţiune a SUA în Siria va permite Iranului şi aliaţilor săi regionali să recreeze un coridor terestru care leagă Teheranul, Bagdadul, Damascul şi Beirutul – adesea numit „semiluna şiită” de duşmanii regionali ai Iranului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...