Emiratele Arabe acuză Qatarul că avioane militare qatariote au „interceptat” un avion civil al său

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Emiratele Arabe Unite (EAU) au acuzat că avioane de luptă din Qatar, rivalul lor în Golf, au „interceptat” luni dimineaţă un avion civil al Emiratelor în drum spre Bahrein, marcând o escaladare între Abu Dhabi şi Doha care nu mai au relaţii diplomatice, informează AFP şi Reuters. La rândul său, un oficial al Ministerului de Externe de la Doha, citat de televiziunea Al Jazeera, a dezminţit la scurt timp această acuzaţie.

Acest incident aerian este o „ameninţare flagrantă pentru securitatea aviaţiei civile şi o încălcare clară a dreptului internaţional”, a declarat Autoritatea Generală a Aviaţiei Civile din Emirate într-un comunicat.

„A fost un zbor regulat ce avea toate documentele necesare”, a adăugat Autoritatea EAU în acest comunicat difuzat de agenţia oficială de presă WAM.

Qatarul a anunţat că avioane militare din Emirate i-au violat spaţiul aerian, prima dată la 21 decembrie şi a doua oară pe 3 ianuarie. Doha a depus apoi plângeri la ONU.

Relaţiile dintre cele două ţări – „fraţii inamici” din Golf – sunt la cel mai scăzut nivel.

Duminică, televiziunea Al Jazeera cu sediul în Qatar a difuzat o înregistrare video arătând un membru al familiei regale din Qatar susţinând că a fost reţinut împotriva voinţei sale în EAU.

Abu Dhabi a dezminţit, susţinând că această personalitate, şeicul Abdullah bin Ali Al-Thani, este liber să se ducă unde vrea şi poate părăsi Emiratele oricând doreşte.

La 5 iunie 2017, Arabia Saudită, EAU, Bahreinul şi Egiptul au rupt brusc relaţiile diplomatice cu Qatarul, acuzându-l de sprijinirea grupărilor extremiste, în special Frăţia Musulmană, şi de apropiere faţă de Iran, marele rival regional al saudiţilor.

Aceste patru ţări şi-au închis legăturile aeriene, maritime şi terestre cu Qatarul. Doha a respins acuzaţiile că sprijină grupări extremiste susţinând că cvartetul arab încearcă să-i pună „sub tutelă” politica externă.

De atunci, mai multe încercări de mediere pentru a pune capăt conflictului au eşuat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...