Rata inflației a urcat la 7,3%, în luna decembrie 2017

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În luna decembrie 2017, rata anuală a inflației a constituit 7.3%, fiind similară celei din luna precedentă. Cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației – 3.8% au avut-o prețurile la produsele alimentare, fiind similară lunii precedente.

Rata inflației lunare a consemnat un nivel de 0.5%, determinată preponderent de creșterea prețurilor la produsele alimentare cu 0.9%. Prețurile la mărfurile nealimentare și la servicii au înregistrat evoluții mai modeste, sporind cu 0.4% și 0.1%, respectiv.

Rata anuală a inflației de bază a înregistrat în luna de referință valoarea de 5.5%, fiind cu 0.5 puncte procentuale superioară celei din luna precedentă.

Totodată, rata lunară a inflației de bază în luna decembrie a constituit 0.5%. Cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la subcomponentele: „țigări”, „întreținerea zilnică a gospodăriilor”, „educație și învățământ”, „mobilă” și „îmbrăcăminte”.

Majorarea prețurilor la produsele alimentare față de luna noiembrie 2017 cu 0.9% a fost determinată, în special, de creșterea prețurilor la ouă (5.0%), la legume proaspete (4.7%), la cartofi (2.0%), la fructe proaspete (1.2 %), la lapte și produse lactate (1.0%) și la „grăsimi” (0.5%).

Rata anuală de creștere a prețurilor la produsele alimentare a constituit 9.7%, fiind cu 0.1 puncte procentuale superioară celei din luna noiembrie 2017 și cu 6.9 puncte procentuale mai mare celei din luna decembrie 2016.

În luna decembrie 2017, prețurile la combustibili s-au majorat cu 0.3% față de nivelul lunii precedente. Această evoluție a fost influențată, preponderent, de creșterea prețurilor la „carburanți” cu 0.7%, generând o contribuție de 0.4 puncte procentuale.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la combustibili în luna decembrie 2017 a constituit 5.1%, fiind inferior cu 2.3 puncte procentuale nivelului din luna precedentă și cu 3.5 puncte procentuale superior celui înregistrat în decembrie 2016.

În luna de referință, prețurile la serviciile și produsele reglementate au consemnat o diminuare minoră (-0.05%), fiind determinate de micșorarea cu 0.2% a prețurilor la medicamente și cu 0.1% la transportul aerian. Tarifele la serviciile transportului feroviar internațional au crescut cu 0.6%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...