12:28:36 18.04.2024
Stiri

Ministrul Tănase, ÎMPOTRIVA justiției televizate: „Suntem într-o situație când mai putem face ceva. Nu e posibil să vină un ÎNGER și să ne aducă 300 - 400 de judecători”

Politică 15.01.2018 13:19 Vizualizări3627 Autor: Ziarul National
Ministrul Tănase, ÎMPOTRIVA justiției televizate: „Suntem într-o situație când mai putem face ceva. Nu e posibil să vină un ÎNGER și să ne aducă 300 - 400 de judecători”


Noul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, susține că la ora actuală nu se poate de vorbit despre o corupție endemică în justiție și că suntem într-o situație când putem schimba lucrurile în bine. În opinia ministrului, fața sistemului judecătoresc poate fi schimbată prin intermediul judecătorilor tineri, care sunt sute în sistemul judecătoresc și nu prin intermediul campaniilor televizate.

„Este greșit să spunem că avem o corupție endemică în justiție. Ce voi spune acum poate nu va fi văzut cu ochi buni de unii critici ai justiției. Eu sunt un critic al justiției, dar orice critică trebuie să fie rezonabilă, trebuie să fie obiectivă. Nu e bine să cazi în extreme și să critici doar pentru ca să te arate la televizor. Noi avem angajați în sistemul judecătoresc sute de oameni tineri, judecători noi care nu pot fi suspectați că ar fi corupți. Eu nu am pipăit fenomenul corupției în mediul judecătorilor tineri. Nu exclud că există cazuri separate, dar cu acestea trebuie să se ocupe procuratura”, a declarat Tănase în cadrul unei emisiuni de la Prime TV.

Sursa citată e de acord că trebuie de luptat cu corupția, dar numai nu prin intermediul justiției televizate.

„Corupția trebuie combătută, dar sunt categoric împotriva campaniilor anticorupție. Orice campanie denaturează esența oricărei intenții, deoarece e făcută pentru public. Ea dă bine la TV. Se arată cătușe, spectacol. Acest spectacol nu rezolvă problema. Problema corupției în rândul judecătorilor trebuie rezolvată de Agenția Națională de Integritate, de Inspecția Judiciară, care trebuie scoasă din afara Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Această inspecție trebuie plasată într-o zonă unde ar avea toată independența ca să dea soluții obiective. Trebuie să avem un CSM care nu ar tolera și nu ar acoperi anumite acțiuni de corupție, care ar putea fi eventual depistate. Aceste acțiuni și metode aplicate sistemic, fără gălăgie, fără presă. Astfel, într-o perioadă de câțiva ani, ar fi asanat mediul judecătorilor”, a subliniat Alexandru Tănase.

Pentru ca judecătorii să-și facă onest meseria și să dea soluții corecte, Tănase consideră că nu ar fi cazul să fie lipsiți de imunitate.

„Eu niciodată nu am fost adeptul lipsirii de imunitate a judecătorilor. Eu înțeleg că astfel e îngreunată lupta contra corupției, dar dacă ar fi să punem pe un cântar un judecător compromis și un judecător speriat, atunci nu ar fi mare diferență între ei. În ambele cazuri va fi afectată calitatea justiției. Vreau să accentuez că astăzi suntem într-o situație când mai putem face ceva și asta pentru că avem judecători numiți până la un plafon de vârstă, judecători care nu sunt înrudiți și încumetriți prin diferite scheme. Oamenii aceștia trebuie protejați și încurajați să ia decizii corecte și curajoase, chiar dacă ulterior sunt anulate de instanțele ierarhice. Ei sunt viitorul sistemului și să nu creadă cineva că e posibil, așa peste noapte, să vină un înger și să ne aducă 300 - 400 de judecători cu aripioare și curați ca lacrima”, a conchis oficialul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md