Anul 2017 a adus temperaturi extreme în multe locuri din lume. De la +54 de grade în Iran, la -55 în Siberia

temperaturi-scazute

Anul care s-a încheiat recent a fost unul dintre cei mai calzi din istorie și mai multe țări au înregistrat cele mai ridicate temperaturi de când se fac măsurători meteorolgice. Sunt tot mai multe zilele în care temperaturile trec de 52 de grade în Orientul Mijlociu, dar recorduri de căldură s-au stabilit și în China, Chile, Spania și Ghana.

În comparație, minimele absolute au fost mult mai puține. Și 2018 se anunță capricios, în doar câteva zile fiind ninsori în Sahara, temperaturi de aproape -40 de grade în SUA, dar și 24 de grade în Sicilia, în timp ce în nordul Italiei zăpezile au depășit și doi metri.

Două recorduri speciale

# Pe 27 mai 2017, într-un oraș pakistanez cu numele Turbat, temperatura a ajuns la 53,5 grade, înregistrând un record absolut pentru țară. Orașe precum Sibi și Larkana sunt comparate cu iadul de către locuitorii lor, iar în listă s-a adăugat și Turbat.

# Apoi, pe 29 iunie, într-un oraș din sud-vestul iranului, Ahvaz (Ahwaz) s-au înregistrat 53,7 grade, record pentru Iran, țară unde temperaturile de peste 50 de grade apar cam în fiecare vară, însă cele de peste 53 de grade sunt extrem de rare.

Temperatura ridicată cumulată cu nivelul umidității fac ca aerul să fie cu adevărat irespirabil în astfel de locuri. În plus, nici noaptea nu aduce vreo alinare, fiindcă în cele mai calde locuri minimele nopții se situează între 30 și 33 de grade, existând locuri în care nu scad în cele mai calde nopți sub 35-37 de grade.

La polul opus, în republica Iakutia din Rusia, temperaturile au scăzut la sub -55 de grade în ultima decadă din decembrie în cel mai friguros sat locuit, Oimiakon, dar și într-un alt loc din apropiere, Delyankir. Deși -55 este o temperatură foarte scăzută, ea nu se apropie de recordurile absolute din aceste localități: -67 și -65.

Alte recorduri

Tot anul trecut s-a înregistrat și recordul absolut de temperatură pentru China – 50,5 grade la Erbaoxiang, dar și pentru Spania unde s-au depășit 47 de grade la stația Montoro AEMET, în timp ce la Cordoba au fost 46,9 grade. Recorduri naționale absolute au fost în mai multe țări: 43 de grade în Chile, 51,8 în Emiratele Arabe, 43,8 în Ghana și 40,3 în San Marino.

În comparație, doar două recorduri naționale de frig au căzut, ambele în țările arabe unde au fost -5,4 grade pe un vârf de aproape 2.000 de metri din Emirate. Al doilea record este de 1,5 grade, într-un sat din Qatar aflat la granița cu Arabia Saudită.

În aceste condiții, dat fiind că 2017 a fost un an extrem de cald, nu este de mirare că numărul de locuri în care s-au înregistrat minime absolute este mic. Amintim însă câteva: în două orașe din Albania au fost -9 grade, în Australia au fost sub -7 grade, în orașul argentinian Bariloche au fost -25,3 grade, iar în Canada, chiar și -54 de grade.

Despre cele mai calde zile din ultimii ani și despre un record contestat

Recordurile s-au ținut lanț în ultimii ani și au culminat pe 21 iulie 2016 când la stația meteo Mitribah din micul stat Kuweit au fost 54 de grade, temperatura ce a devenit cea mai mare înregistrată nu doar în Asia, ci și în afara Death Valley (California), locul care oficial deține recordul mondial de temperatură (56,7 grade înregistrate pe 10 iulie 1913 la ferma Furnace Creek).

Și acest record este contestat de mulți, pe motiv că a fost măsurat cu instrumente inexacte acum 103 ani. Povestea recordurilor meteorologice de căldură este palpitantă, mai ales că timp de 90 de ani un mic oraș din Libia a deținut recordul (58 de grade), cercetări ulterioare dovedind că măsurătoarea era falsă.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată în Death Valey în perioada modernă a fost de 54 de grade, pe 30 iunie 2013. Luna iulie 2017 a fost cea mai caldă de când se fac măsurători în deșertul Death Valley, media fiind de peste 41 de grade și maxima de peste 53 de grade, scrie hotnews.ro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente