MAE ceh i-a explicat Moscovei cum funcționează democrația reală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul ceh de externe Martin Stropnický a publicat o scrisoare deschisă, ca răspuns la solicitarea ambasadorilor de la Praga care nu sunt de acord cu plasarea pe monumentul mareșalului sovietic Ivan Konev a unor plăci explicative.

Scrisoarea este publicată pe site-ul Ministerului ceh de Externe și reprezintă răspunsul public al mesajului comun postat pe site-ul Ambasadei Federației Ruse în Republica Cehă de către ambasadorii rus, azer, armean, belarus și kazah. Diplomații își exprimau dezacordul cu plasarea de către Consiliul Local Praga 6 a unei plăci explicative pe monumentul dedicat mareșalului Konev.

Pe plăcuțe se indică faptul că Konev a fost implicat în suprimarea revoltei maghiare în 1956 și, de asemenea, a fost prezent la Berlin în timpul construirii Zidului Berlinului în 1961. Iar anul 1968 este data invaziei sovietice în Cehoslovacia.

„Ați spus că problema monumentului Konev este folosită în scop politic, și că nu poate fi transmisă spre decizia autorităților locale. Acest incident îl consider o neînțelegere, iar scrisoarea publicată de către dumneavoastră – un gest inutil“, a scris Stropnický .

Apoi, ministrul a descris rolul administrației locale în Republica Cehă.

„Este o instituție independentă din punct de vedere juridic, aleasa de către cetățeni, care posedă proprietate și buget și este una dintre componentele principale ale democrației noastre. În legătură cu acest fapt, Ministerul de Externe, ca organ executiv al puterii de stat, nu poate interveni în decizia Consiliului Praga 6. Monumentul lui I.S. Konev este proprietatea acestei autorități urbane, de aceea ea decide cu privire la soarta lui”, a explicat ministrul de externe, scrie paginaderusia.ro.
Ministrul a adăugat că, dacă monumentul este considerat un simbol al recunoștinței praghezilor, partea cehă consideră că singura soluție posibilă este ca reprezentanții praghezilor aleși în mod democratic să decidă singuri cum va arată monumentul.

Diplomatul ceh și-a exprimat speranța că ambasadorii nu vor mai ridica pe viitor subiecte care nu promovează dezvoltarea relațiilor reciproce.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...