Bilanţul oficial al protestelor recente din Iran a crescut la 25 de morţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Douăzeci şi cinci de persoane au fost ucise în protestele recente care au avut loc în câteva zeci de oraşe iraniene, potrivit unui nou bilanţ oficial făcut public duminică, informează AFP.

,,Douăzeci şi cinci de persoane, oameni obişnuiţi şi din rândul forţelor noastre, au fost ucise în violenţele recente, dar niciunul de tirurile forţelor de securitate, pentru că acestea au primit ordin să nu folosească armele” din dotare, a declarat Gholamhossein Mohseini Ejeie, purtător de cuvânt al puterii judiciare, citat de agenţia Mizanonline.

Iranul a fost afectat în perioada 28 decembrie 2017 – 1 ianuarie 2018 de violenţe produse în timpul manifestaţiilor împotriva puterii şi a costului vieţii în câteva zeci de oraşe din ţară. Bilanţul oficial al violenţelor era până în prezent de 21 de morţi: 15 manifestanţi, doi membri ai forţelor de securitate şi patru civili care nu aveau legătură cu manifestaţiile, conform Agerpres.

În declaraţiile sale, citate de Mizanonline, agenţie care depinde de Autoritatea Judiciară, Mohseini Ejeie nu a precizat identitatea victimelor. Potrivit lui, ,,465 de persoane arestate în întreaga ţară” în legătură cu violenţele se aflau în continuare după gratii, dintre care 55 la Teheran.

Deputatul reformator Mahmoud Sadeghi declarase marţi că 3.700 de oameni au fost arestaţi, începând cu data de 28 decembrie.

Reprezentanţi politici şi ai poliţiei au anunţat că majoritatea deţinuţilor, cu excepţia persoanelor care au legătură cu grupări ,,contrarevoluţionare”, au fost eliberate la începutul lunii ianuarie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...