(foto) Atenție, în document sunt înlocuiri. Un act din Moldova la care s-a muncit 3 luni și în care doar s-a schimbat „români” cu „Republica Moldova”

judd1
Foto: Antena3

Echipa PAS Youth a urmărit crearea și semnarea Cartei interprofesională a judecătorilor, procurorilor și avocaților din Republica Moldova și a observat că la ceea ce s-a lucrat 3 luni, în majoritate a fost o copiere a unui document din România.

„Judecătorii, procurorii și avocații moldoveni – „integri” și „onești” cum sunt ei, au decis cumva că e corect să plagieze cap-coadă un document de la colegii români fără să menționeze acest lucru. Și mai jenant e că în comunicatul CSM-ului se menționează că acest document a fost elaborat de un „grup de lucru constituit din 7 persoane”. Adică șapte oameni au „lucrat” pentru acest document 3 luni (probabil au primit salarii pentru asta), și tot ce-au reușit să facă este să înlocuiască „români” cu „Republica Moldova” în acest document.

Pare o golănie mică, dar una care demonstrează în ce hal se află bunul-simț și integritatea justițiarilor din Moldova.

În acest link găsiți comunicatul.

În acest link găsiți cele două documente, unde toate cele 24 puncte (cu excepția unuia) sunt copiate practic cuvânt în cuvânt: http://bit.ly/carta-ro-md

Am subliniat în imaginea de mai jos cuvintele care sunt diferite în versiunea din Moldova, față de cea din România.” scriu cei de la Partidul Acțiune și Solidaritate.

Potrivit autorilor: „Scopul Cartei este de a introduce standarde unice de conduită profesională pentru oficialii judiciari, de a oferi îndrumare și de a asigura respectarea principiilor etice. De asemenea, pentru a spori o înțelegere mai largă a societății cu privire la standardele etice ale oficialilor judiciari.

Prezentul Acord a fost încheiat între actorii principali ai sistemului judiciar din Republica Moldova – judecători, procurori și avocați – reprezentanți prin cele trei instituții de autoadministrare (Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Uniunea Avocaților), ținând cont de faptul că, una din sarcinile lor de bază este de a spori încrederea publicului în autoritatea judiciară din Republica Moldova – autoritate morală și integră”

carta-ro-md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente