/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Nouă istorii prin care au trecut mamele în timpul nașterii. „Fetița era vânătă de plâns, suzeta - prinsă de gură cu bandă adezivă, iar asistentele se uitau la filme pe Youtube”

missing
13 ianuarie 2018, ora 16:20

Chiar dacă au născut în ani diferiți, multe din mămicile care și-au relatat poveștile au trăit experiențe similare: malpraxis, incompetență, violență verbală, corupție și indiferență. Acestea sunt cuvintele cheie din declarațiile femeilor care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical prenatal din Moldova.

Vedeți mai jos nouă din cele 98 de istorii relatate în declarația depusă de un grup de tinere activiste la Guvern (detalii AICI):

Elena G. (Reclamă: malpraxis, incompetență)

„Am născut la Spitalul Nr.1, la medicul N.E.. Cam 28 de ore copilașul a stat fără ape, nu mi-au făcut cezariană. La naștere mi s-a rupt osul pubian stâng, fractura articulațiilor sacroliace, simfiz, etc. Personalul medical s-a comportat urât. Copilașului au fost puse vaccinuri fără acordul meu (unul nici nu este înregistrat), după care l-au internat în secția de reanimare. A fost falsificată semnătura mea.

După așa naștere, m-am învățat din nou a merge. Aroape 3 ani am mers cu bastonul, am făcut o mulțime de tratamente (RMN, concluzii medicale). Dosar penal nu a fost deschis nici până astăzi.”

Angela B. (Reclamă: Incompetență, violență verbală)

„Cazul a avut loc în 2005. La 12 săptămâni, pentru a mă ”pune la evidență”, m-am programat la L.C., medicul de familie de la Policlinica nr. 3. Prima întrebare care mi-a adresat-o: ”Îți dau îndreptare la avort?” Menționez că era prima sarcină, aveam 25 de ani, eram căsătorită de 1,5 ani. Pe parcursul sarcinii, ignorare totală, nu reacționau nici la plângeri…

Când am mers să nasc, la secția de internare a Spitalului nr.1, moașa de gardă (păcat nu s-a prezentat pe nume, dar vocabularul select o caracterizează… Numai fraza „Nu-ni ragi, când te-ai f**ut nu ai zgherat, da amu ni-o fași aișea pi prințăsa?”, după care a urmat fraza către infirmieră ”Fa Zină, e-o pe asta și ridic-o în Patologie, să nu-ni moară la mine la smenă”. După naștere, ”medicul de familie” nu s-a arătat timp de o lună și nu a făcut patronajul nou-născutului, însă în cartela copilului prima vizită este scrisă data de 8 august, a doua zi după ce am născut.”

Victoria O. (Reclamă: Malpraxis, corupție, indiferență)

Mie nimeni din cadrele medicale nu mi-a acordat atenție până când părinții nu au adus 400 de lei blestemați. Se întâmpla la prima naștere, pe 19.09.1998, la Chișinău în Maternitatea nr.2, pe atunci acei bani erau bani grei. Au intervenit după asta, dar era târziu. Copilul se năștea chiar dacă uterul nu era încă deschis.

Ca rezultat: uter crăpat, col uterin rupt. În următorii doi ani am avut parte de patru intervenții chirurgicale pe uter și col uterin. Fina mea în 2009 la fel a suferit de aceeași atitudine în același spital. Anii trec, dar sistemul rămâne putred.

Lina B. (Reclamă: Indiferență, corupție)

Când căutam medicul la care să nasc, cineva mi-a recomandat-o pe o doamnă de la CMC. Mergem noi la dumneaei, îmi face o consultație, achităm 200 de lei și stabilim să revin peste două săptămâni. Ne revedem peste două săptămâni, iar aceleași întrebări, printre care ”câte săptămâni aveți”, ”cine v-a trimis la mine” – uitase de mine în totalitate. Fără a mă mai consulta, iar soțul îi dă 200 de lei și iar stabilim când trebuie să vin data viitoare. Mergem la dumneaei a treia oară, iar ea… din nou nu m-a recunoscut, iar aceleași întrebări, alți 200 de lei, iar fără consultație. Îmi dă o listă lungă de analize anume la o clinică privată cu prețuri exagerat de mari. Vroia 200 de euro ca să îmi asiste nașterea, dar am ales alt medic care m-a asistat gratuit, cum prevede legea și mi-a zis ca nici nu aveam nevoie de acele analize de laborator aprofundate atâta timp cât eu și copilul ne simțeam bine.

Elena S. (Reclamă: Corupție, indiferență)

Imediat după ce am născut la medicul de gardă, soțului i-au cerut bani pentru că au spălat și înfășat copilul. Copilul a fost dus la reanimare, acolo când m-am dus să-l vad am găsit fetița vânătă de plâns, cu suzeta prinsă de gură cu bandă adezivă, în timp ce asistentele se uitau la filme pe Youtube. La fel plângeau și alți copii.

Ina C. (Reclamă: corupție, indiferență, condiții de spitalizare deplorabile)

Am fost însărcinată în 2013. Când trebuia să nasc, ambulanța a venit abia peste două ore. Le-am zis să mă ducă la CMC, iar ei mi-au cerut bani pentru că ”e departe”. Nașterea a fost rapidă, dar când m-am trezit dimineața a venit sora medicală și a cerut bani ”pentru secție”. Au adus și o pacientă cu cezariană, care a spus că nu poate să se ridice după portmoneu și sora medicală a zis că poate ea să caute în geantă.

Am născut vineri, iar sâmbătă și duminică nu a venit niciun medic. Copilul a plâns toată noaptea, dar nu a venit nimeni să întrebe de ce. Spre dimineață, am găsit asistenta medicală de gardă, i-am zis că plânge continuu. Mi-a zis că „La voi la toate femeile azi plâng copiii, nici nu mă lăsați să dorm. Poate îl doare burtica”, dar medicament nu are, să caut singură.

În salon erau țânțari, pe pereți mucegai, baia dezastruoasă, fără hârtie igienică sau săpun. Eram obosită, nedormită, aveam febră, copilul plângea… iar sora medicală se uita la mine și mă certa spunând că ”îmi vine să bat așa mame”. Acolo și fiind mamă poți să plângi zile în șir și nimeni nu te întreabă cum te simți, dacă ai nevoie de ajutor. Mai ales cadrele medicale de serviciu aveau o atitudine care lăsa de dorit în absența medicilor, sâmbăta și duminica. La externare mi-ai dat o anchetă și am scris acolo plângere, dar ulterior nu au întreprins nimic. Când am mers în alt salon să facă bebelușului vaccin, medicul a zis că e nevoie să dau bani ”pentru reparația cabinetului”.

La externare mi-au zis să trecem printr-un birou. Am mers să vedem de ce ne cheamă. Au început să ne fimeze și fotografieze fără a-mi cere acordul. Au zis că această felicitare e cadou de la administrația spitalului, dar la urmă au anunțat cât costă fotografiile și video. Banii strânși nu erau înregistrați nicăieri.

Aurelia C. (Reclamă: Corupție, indiferență)

Am avut parte de o naștere provocată, la 21 de săptămâni. Am luat opt pastile, deși în cazul fetei de 19 ani care a născut în veceu medicii își fac cruce că nu știu de ce opt și nu două așa cum scrie în prospect. Nici eu nu am fost asistată, am născut singură în salon. Nu a fost nici asistenta și nici medicul să mă vadă. Cu fătul mort m-am deplasat singură în sala de proceduri, mi s-a reproșat că fac mizerie… Numai după ce am dat bani s-au calmat spiritele. S-a întâmplat la Spitalul nr.1 din Chișinău.

Una D. (Reclamă: Fals în acte, malpraxis, corupție)

Am născut la 39 săptămâni, 3 250 kg, 53 cm, în 2013 în orașul Bender. Era copil perfect sănătos, însă din cauza medicamentului pe care mi l-au prescris medicii la Chișinău și apoi au uitat să mi-l întrerupă medicii de aici, fetița a murit în burtă. Când am mers la spital cu contracții, medicul pe care am plătit-o din timp să îmi primească nașterea, m-a trimis acasă fără să asculte bătăile inimii. Ea se grăbea la o aniversare și a zis că „poate va trece”. După ce am revenit în aceeași seară, copilul era deja mort. După asta eu încercam să telefonez soțul, iar personalul îmi lua telefonul. Mă învinuiau de multe ori, apoi a mai venit un medic în ajutor, care mai nu îmi sărea pe burtă ca să nasc mai repede. Și el vorbea urât. M-au lăsat pe un pat învelit cu piele și fără măcar o prostire.

Tot acolo mă urinam și vomitam și apele îmi ieșeau, iar eu când rugam să mă schimb în cămașa mea pregătită din timp pentru naștere mi se zicea că haina lor e sterilă, iar a mea nu. După chinul nașterii nu vroiau măcar să îmi arate fetița. Mă amăgeau că mâine, apoi că copilul deja e la morgă. Părinții au mers la morgă, însă acolo au zis că fetița încă nu a venit, doar documentele ei veniseră încă de cu seară. Mai târziu s-a pierdut cartel. Am făcut scandal și când mi-au dat-o, acolo era scris că am avut varicelă în timpul sarcinii, ceea e minciună. De preparatele administrate nu era nicio informație. A urmat multă murdărie din partea medicilor – vorbe urâte, învinuiri. Când m-am simțit mai rău, au uitat două zile de mine într-un salon din fundul coridorului. Nu îmi lăsau nici părinții să mă viziteze. Având în vedere pierderea mea, aș fi avut nevoie de un psiholog sau o susținere, dar nu aveam nici una nici alta.

Elena S. (Reclamă: Corupție, indiferență)

Imediat după ce am născut la medicul de gardă, soțului i-au cerut bani pentru că au spălat și înfășat copilul. Copilul a fost dus la reanimare, acolo când m-am dus să-l vad am găsit fetița vânătă de plâns, cu suzeta prinsă de gură cu bandă adezivă, în timp ce asistentele se uitau la filme pe youtube. La fel plângeau și alți copii.

Cristina A. (Reclamă: Indiferență, incompetență)

Am născut la Centrul Mamei și Copilului pe 18 februarie 2010. M-am înțeles cu un medic să nasc la el, dar până la urmă deși nu a fost prezent la naștere cerea bani de la mine pentru lucrul care nu l-a făcut ea. La internare mai nu m-au dat afară din spital că spuneau că ”nu sunt după sector”. Nașterea au primit-o cred că mai strașnic ca la un câine. Soțul și sora mea mi-au venit în ajutor după ce eu le-am spus că nimeni nici nu se uită în partea mea. Au stat în sala de naștere așa cum era iarna – în scurte și în cizme, iar medicii au zis că „nu stați degeaba” și rudele au fost cele care m-au mutat dintr-o parte în alta, de pe scaun pe pat și așa mai departe. Nașterea a fost strașnică, trei medici mi-au împins cu coatele burta, ca să iasă copilul mai repede. Vomitam și nășteam, aveam febra 40. Copilul s-a născut tot cu febră și tensiune intracraniană.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram