Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Schimb de replici între membrii…

Schimb de replici între membrii CEC

Ședința de astăzi a Comisiei Electorale Centrale (CEC) a început cu un schimb de replici. Membrul CEC Sergiu Gurduza a cerut ca examinarea primului subiect de pe ordinea de zi, privind înregistrarea grupului de inițiativă privind organizarea referendumului legislativ de anulare a sistemului electoral mixt, să fie amânată până luni.

„Am primit hotărârea de refuz de înregistrare a grupului de inițiativă cu câteva minute înainte de începerea ședinței, fapt ce este inadmisibil. Dacă Alina Russu a avut nevoie tocmai de 12 zile pentru examinarea acestei cereri de înregistrare, noi cum putem să facem asta în câteva minute? Propun ca examinarea acestei cereri să fie amânată pentru ziua de luni. Mai ales pentru că regulamentul prevede că membrii Comisiei trebuie să examineze o cerere timp de 24 de ore”, s-a arătat indignat Sergiu Gurduza.

Drept replică, șefa Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a declarat: „Tirajați falsuri și pot presupune că acest lucru vă caracterizează. Proiectul hotărârii a fost transmis mai devreme. Materialele au fost remise în termen”.

Propunerea de amânare a examinării cererii de înregistrare a grupului de inițiativă a fost respinsă.

La 29 decembrie 2017, Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepționat actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă privind desfășurarea referendumului republican legislativ. Potrivit prevederilor Codului electoral, CEC trebuie să adopte o hotărâre cu privire la înregistrarea grupului de iniţiativă sau refuzul acestuia, în termen de 15 zile de la depunerea actelor.

În cazul în care CEC va înregistra grupul de inițiativă, creat pe 17 decembrie, va urma eliberarea listelor de subscripție, iar apoi structura va avea la dispoziție cel mult trei luni pentru a colecta minimum 200 de mii de semnături.