16:29:27 19.04.2024
Stiri

Instituțiile vamale din România și R. Moldova au ACTUALIZAT Planul de colaborare. Când urmează să fie instituit primul punct de CONTROL comun la frontieră

Știri 12.01.2018 13:20 Vizualizări1401 Autor: Ziarul National
Instituțiile vamale din România și R. Moldova au ACTUALIZAT Planul de colaborare. Când urmează să fie instituit primul punct de CONTROL comun la frontieră


Implementarea Planului de colaborare bilaterală, reabilitarea infrastructurii celor mai solicitate puncte de trecere a frontierei și instituirea controlului comun au constituit principalele subiecte discutate recent de directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, cu Marius Atomei, director deneral al Direcției Generale a Vămilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Vamală in România, desfășurată la Biroul Vamal Albița.

Potrivit Serviciului Vamal, în cadrul discuțiilor părțile și-au reconfirmat angajamentul de a depune eforturi susținute în vederea accelerării proceselor de implementare a celor două proiecte menite să degajeze fluxurile de la frontieră.

Este vorba despre conceptul controlului comun, preconizat în primă fază pentru „Cahul-Oancea” și reabilitarea infrastructurii punctelor de trecere „Leușeni-Albița”, „Sculeni-Sculeni” și „Giurgiulești-Galați”, care urmează a fi realizată în cadrul Programului Operațional România – R. Moldova 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Guvernele celor două state beneficiare.

Părțile au mai convenit să dezvolte noi mecanisme de schimb al informațiilor, astfel încât să fie asigurată o monitorizare strictă a tuturor tipurilor de mărfuri care tranzitează frontiera comună în vederea prevenirii eventualelor fraude vamale.

De asemenea, reprezentanții celor două instituții au agreat necesitatea creării unui mecanism privind schimbul de date referitoare la cererile de restituire a TVA la ieșirea din România, pentru bunurile cu o valoare mai mare de 300 de euro. Prin această măsură se urmărește excluderea cazurilor de solicitare neîntemeiată a scutirilor prevăzute de legislația comunitară, dar și prevenirea eschivării de la plata taxelor vamale pentru bunurile introduse pe teritoriul R. Moldova.

Cei doi oficiali au discutat și despre necesitatea optimizării schimburilor de informații privind scanările efectuate, fapt ce ar permite exploatarea echipamentelor de scanare doar în baza analizei de risc și a informațiilor parvenite. Iar în cazul consemnării unei fraude, părțile au obligația de a se informa reciproc despre ilegalitatea depistată în scopul profilării indicatorilor de risc la nivel local și regional, se mai arată în comunicatul Serviciului Vamal.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md