04:13:55 20.04.2024
Stiri

Dosarul de la Moscova pe numele lui Vlad Plahotniuc, FĂCĂTURĂ sau DOVEZI REALE? „În acea perioadă, Usatâi juca de partea lui Plahotniuc, împotriva lui Filat”

Politică 12.01.2018 13:31 Vizualizări2971 Autor: Ziarul National
Dosarul de la Moscova pe numele lui Vlad Plahotniuc, FĂCĂTURĂ sau DOVEZI REALE? „În acea perioadă, Usatâi juca de partea lui Plahotniuc, împotriva lui Filat”


Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse a anunțat, pe 6 decembrie 2017, că a deschis un dosar penal pe numele liderului Partidului Democrat, aflat la guvernare în R. Moldova, Vladimir Plahotniuc, iar Judecătoria Basmalî de la Moscova a eliberat mandat de arest pe numele democratului.

Plahotniuc este acuzat la Moscova de omorul a cel puţin două persoane, săvârşit cu cruzime, într-un grup organizat, motivat de ură rasială politică, ideologică şi etnică. Ieri, 11 ianuarie, au venit și detaliile din dosar, după ce Judecătoria Moscova a decis că mandatul de arestare emis de prima instanţă pe numele lui Plahotniuc este legal.

Publicația rusă „Kommersant” a scris că Vladimir Plahotniuc ar fi comandat, în 2014, omorul liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatâi, unui grup criminal pe care tot el l-ar fi creat. Membrii acestui grup ar fi aflat adresa unde locuiește Usatîi, agenda sa zilnică, după ce l-ar fi monitorizat. Ulterior, aceștia ar fi făcut rost de arme și ar fi stabilit un plan de atac. Totuși, acest atentat nu a mai avut loc din motive neclare.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari, susține că acest dosar este unul politic, Moscova încercând să-l șantajeze pe Vladimir Plahotniuc.

„Este evident că rușii continuă hărțuirea cu dosare politice împotriva lui Vlad Plahotniuc, în ziua în care, la Chișinău, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a promulgat, în calitate de președinte interimar, legea care interzice propaganda rusească pe teritoriul R. Moldova. Este vorba de un șantaj politic făcut într-un an electoral”, ne-a declarat anterior Gămurari.

Democrații au subliniat anterior și faptul că anunțul despre acest dosar de la Moscova a fost făcut în ziua în care Vladimir Plahotniuc se afla într-o vizită la Washington.

Ziarul NAȚIONAL a solicitat mai multor analiști politici să spună dacă acest dosar deschis de Moscova liderului principalului partid de la guvernare din R. Moldova este o făcătură sau pot exista dovezi reale în baza cărora a fost pornit.

Nicolae Negru, editorialistul Ziarului NAȚIONAL: „E greu de crezut. Plahotniuc dispunea de alte pârghii pentru a-l „neutraliza” pe Usatâi”

„Pare să fie un joc al Moscovei. Dincolo de reputaţia deloc onorabilă a justiţiei ruse, e greu de crezut că Plahotniuc punea la cale asasinarea lui Usatâi. Nu există motive nici economice, nici politice, el dispunea de alte pârghii pentru a-l „neutraliza” pe liderul „Partidului Nostru”, pe care le-a şi folosit când a avut nevoie. Ne amintim că, în acea perioadă, Usatâi juca de partea lui Plahotniuc, împotriva lui Filat. De ce Usatâi nu a vorbit despre această tentativă atunci când era la Chişinău? De ce o face abia acum când e la Moscova?

S-a mai spus: rolul de „coordonator executiv”, biografia obscură a lui Plahotniuc îl face vulnerabil, o ţintă „atractivă” pentru Moscova, care are motive de supărare pe liderul PD. Lovind în el, prezentându-l drept un asasin, obţii un efect dublu, destabilizator şi electoral, compromiţi întreaga guvernare şi cursul pe care pretinde aceasta să-l reprezinte.

După victoria lui Dodon, Putin are nevoie să-şi consolideze succesul în Republica Moldova. De altfel, şi dosarul de la Bucureşti tot de la Moscova se trage. Ca şi în cazul lui Usatâi, în spatele lui Platon se ascund serviciile secrete ruseşti. De aceea, Interpol-ul nu reacţioneză şi nu va reacţiona la deciziile judecătoreşti de la Moscova, existând motive rezonabile să se creadă că Plahotniuc este dat în căutare din motive geopolitice.

Plahotniuc poate contracara acest gen de acţiuni doar prin mai multă deschidere, vărsând mai multă lumină asupra activităţii sale, a modului cum şi-a câştigat banii. Dacă vrea să devină politician, un politician european, lucrul acesta este inevitabil”.

Oazu Nantoi, analist politic: „E vorba de niște spectacole de cinci bănuți pentru a prosti lumea”

„Rusia nu este acea țară în care justiția este credibilă. Noi știm foarte bine că există un conflict deschis între două personalități notorii, Renato Usatâi și Vladimir Plahotniuc. Se vede că ambele personaje au un trecut dubios și urât mirositor.

Comportamentul lui Usatîi denotă că nu este un politician independent, ci o sculă a unor servicii de la Moscova. Și iată așa apar unele inițiative năstrușnice. E vorba de niște spectacole de cinci bănuți pentru a prosti lumea.

Sigur, cineva ar putea spune că aceste acuzații au fost plasate reușit, pentru a consolida imaginea de luptător antirus a lui Vladimir Plahotniuc – una în ziua în care Plahotniuc era la Washington, alta – când Andrian Candu a promulgat legea antipropagandă.

Este foarte regretabil că killerul Proca și bancherul negru Gorbunțov au rămas singurii purtători de adevăr, cu ironia de rigoare. Aceste lucruri arată, de fapt, degradarea politicului din R. Moldova”.

Victor Ciobanu, analist politic: „Semnal trimis de la Moscova pentru Plahotniuc, care poate fi condamnat în absență”

„Linia oficială de apărare a PD-ului în acest caz este că e vorba de un dosar politic. Eu nu exclud tenta politică, fiindcă se bat doi lideri de partid – cel al „Partidului Nostru” și cel al Partidului Democrat. Trebuie să ne mai spună Usatâi detalii din dosar și cum decurge acesta.

Chiar dacă Rusia stă mai bine la capitolul justiție decât noi, acesta este un semnal trimis de la Moscova pentru Plahotniuc, care poate fi condamnat în absență. Poziția de apărare potrivit căreia „Interpolul” nu-l va extrăda pe Plahotniuc în Rusia este șubredă, fiindcă, dacă va fi condamnat, orice țară poate da curs cererii de extrădare, în baza acordurilor care există între state.

Nu ține nici declarația potrivit căreia dosarul ar avea legătură cu adoptarea legii contra propagandei rusești, fiindcă dosarul a apărut mai înainte decât aceasta. Vizita lui Plahotniuc la Washington nu s-a soldat cu nimic.

Noi vedem dosar în Federația Rusă pe numele cetățeanului rus Vladimir Plahotniuc, dosar în România pe numele cetățeanului român Vladimir Plahotniuc, dar până la urmă decizia se va lua în altă parte. Eu cred că și românii, și rușii așteaptă decizia Washingtonului. Americanii, însă, nu sunt pregătiți să-l sacrifice în perspectiva alegerilor parlamentare din R. Moldova.

Totuși, mai devreme sau mai târziu, va fi o finalitate, fiindcă celelalte dosare din domeniul economic, inclusiv privind miliardul furat, vor veni din altă parte. Plahotniuc este tolerat acum, dar nu mai este un partener. Numărătoarea inversă a pornit”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md