A treia noapte de proteste în Tunisia. Peste 300 de arestări în ultimele 24 de ore

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste 300 de persoane au fost arestate în ultimele 24 de ore în Tunisia, unde ciocnirile între manifestanți și poliție au continuat pentru a treia noapte consecutiv, au indicat joi autoritățile tunisiene, ceea ce ridică la peste 500 numărul persoanelor interpelate în ultimele două zile, relatează AFP.

Tulburările, alimentate de nemulţumiri sociale, au izbucnit luni, în contextul în care se împlinesc în curând şapte ani de la revoluţia tunisiană, care a dus la înlăturarea de la putere a dictatorului Zine El Abidine Ben Ali la 14 ianuarie 2011.

Miercuri, 328 de persoane au fost arestate pentru furturi, jafuri, incendieri voluntare şi blocarea străzilor comise în cursul ultimelor zile, a declarat pentru agenţia France Presse purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Khalifa Chibani, potrivit căruia intensitatea violenţelor s-a „diminuat totuşi faţă de zilele precedente”.

Marţi, 237 de persoane au fost interpelate, conform sursei citate.

În noaptea de miercuri spre joi au avut loc din nou ciocniri în mai multe oraşe din ţară, între care Siliana (nord-vest), Kasserine (centru) şi localitatea Tebourba, situată la 30 km vest de Tunis.

Tineri au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov asupra forţelor de ordine la Siliana, încercând să pătrundă în clădirea tribunalului. Poliţia a ripostat cu tiruri de grenade lacrimogene.

Ciocniri au avut loc şi în unele cartiere ale capitalei Tunis, potrivit AFP.

La Kasserine, o regiune defavorizată, tinerii au încercat să blocheze drumurile cu anvelope cărora le-au dat foc şi au aruncat cu pietre în agenţii de securitate, conform unui reporter France Presse la faţa locului.

Mai multe zeci de protestatari au descins în stradă la Tebourba, unde a fost înhumat marţi bărbatul decedat în urma violenţelor din noaptea de luni. Poliţia a ripostat masiv cu gaze lacrimogene.

Principalul post de poliţie din Thala (nord) a fost incendiat, a indicat purtătorul de cuvânt citat, adăugând că, în întreaga ţară, au fost răniţi 21 de poliţişti.

Nu există informaţii despre un bilanţ al răniţilor în rândul protestatarilor.

Aceste tulburări urmează manifestaţiilor paşnice împotriva creşterii preţurilor, intervenind la şapte ani de la revoluţia desfăşurată sub lozinca pentru mai multe locuri de muncă şi demnitate.

Nemulţumirea socială persistă faţă de marasmul economic, iar creşterea inflaţiei a fost exacerbată de intrarea în vigoare a unui buget ce prevede majorări de impozite şi taxe.

Militanţi ai campaniei „Fech Nestannew” (Ce aşteptăm), care solicită o revizuire a legii bugetului pe 2018, au lansat un apel la organizarea unei manifestaţii de amploare vineri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...