„Aici se vor găsi 98 de istorii a femeilor care au avut de suferit în urma interacţiunii cu sistemul medical din Republica Moldova. În particular, mamele fac referire la cazuri în care li s-a refuzat/tergiversat acordarea asistenţei medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite/desconsiderate/discriminate de către personalul medical pe diferite criterii, inclusiv la solicitarea de a afla ce tratament le este administrat, au fost diagnosticate şi tratate greşit – acţiune uneori letală pentru făt şi/sau cu urmări grave pentru integritatea fizică şi emoţională a acestora”, susţine o activistă civică.

Iniţiativa aparţine unui grup de tinere activiste civice şi este susţinută de câteva zeci de organizaţii naţionale şi internaţionale.

Declaraţia urmează să fie depusă astăzi la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Oficiul Avocatul Poporului şi Centrul Naţional Anticorupţie. Din momentul înregistrării, autorităţile au la dispoziţie 14 zile lucrătoare pentru a oferi un răspuns petiţionarelor.

Femeile şi-au spus istoriile după ce o tânără de 19 ani şi-a făcut publică povestea pe un grup de pe Facebook, păstrându-şi anonimatul. Aceasta a fost nevoită să facă avort, având un termen de doar 21 de săptămâni, după ce medicii au depistat că fătul este bolnav. Tânăra susţine că a trecut prin dureri îngrozitoare fără să aibă parte de atenţia medicilor, iar după trei zile de chinuri a ajuns să nască în unul dintre WC-urile Institutului Mamei şi Copilului din capitală.