Deși cheltuiește milioane de lei pentru Poliție, Republica Moldova continuă să rămână codașă la nivel mondial la capitolul securității și ordinii publice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În perioada anilor 2000 – 2015 cheltuielile bugetului public pentru Poliție au crescut în termeni nominali de 10 ori de la 155,1 milioane de lei la 1,51 miliarde de lei, iar în termeni reali de 3 ori. Deși alocă pentru finanțarea Poliției sume comparabile ca procent din PIB cu țările din regiune, Republica Moldova continuă să rămână codașă la nivel mondial la capitolul eficacității sistemului de securitate și ordine publică.

În pofida creșterii cheltuielilor din perioada menționată, aparent impresionante, ponderea cheltuielilor pentru Poliție ca pondere din Produsul Intern Brut a fost aproape constantă de circa 1,2 – 1,4%, cifră comparabilă cu valorile înregistrare în țările Europei Centrale și de Est.

Republica Moldova continuă însă să rămână codașă la nivel mondial la capitolul eficacității sistemului de securitate și ordine publică. Astfel, conform Indicelui Global al Securității Interne și Poliției, Republica Moldova se clasează pe locul 78 din 127 de țări ale lumii, chiar dacă a demarat începând cu 2010 un vast proces de reformă organizațională și instituțională a Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru a îmbunătăți performanța instituțională, transparența și respectarea dreptului omului în anul 2010 a fost lansată reforma radicală a MAI. Pe parcursul acestor ani, au fost publicate multiple analize de către experții locali și cei străini privind mersul acestor reforme. Studiile date puneau mai mult accentul pe procesele de ajustare instituțională și juridică, și mai puțin pe costul de întreținere a Poliției și eficiența cheltuirii banilor publici pentru asigurarea securității interne a statului și societății.

Astfel, la momentul actual lipsesc analize concludente privind volumul real de cheltuieli bugetare destinate Poliției, dar și care ar putea fi impactul acestora în timp.

Comparabilitatea cheltuielilor destinate Poliției în Republica Moldova și în țările din Europa Centrală și de Est presupune și un număr similar de polițiști angajați în serviciu. Astfel, pe parcursul deceniului 2004 – 2014, numărul de polițiști raportați la 100 mii de locuitori în Republica Moldova a fost aproximativ egal cu valoarea medie atestată în țările din Europa Centrală și de Est. De exemplu, în anul 2014, în Republica Moldova la 100 mii locuitori reveneau 369 polițiști, iar media pe ECE UE indica un număr de 335 polițiști.

Potrivit analiștilor Expert-Grup, reformarea lentă a ministerului, dar și a sectorului justiției este una dintre cauzele care plafonează poziția Republicii Moldova în clasamentul mondial.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...