Analiza sumbră a revistei Der Spiegel: Rusia este o democrație imitată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia este o democrație imitată. Iată concluzia unei ample analize a revistei germane Der Spiegel despre sistemul politic și instituțional rusesc, scrie RFI România.

Liderul opoziției, Alexei Navalny, a fost recent exclus din cursa alegerilor prezidențiale din martie. Motivul este clar: Un politician real nu este binevenit în această democrație de imitație, scrie revista germană Der Spiegel.

Viața unei democrații nu este ușoară. Dar imaginați-vă cât de provocatoare trebuie să fie misiunea de a imita una! Lucrurile trebuie să fie rearanjate în mod constant, rolurile politice trebuie atribuite și toată lumea trebuie să-și cunoască limitele.

Modul în care Rusia își alege președintele este un exemplu al acestei forme de democrație simulată. Așa cum este tipic pentru acest tip de democrații, decizia de a interzice candidatura lui Navalny este, în mod oficial, corectă. El are, într-adevăr , cazier judiciar. Dar, în acest caz, logica este inversată: pentru a împiedica exercitarea candidaturii lui Navalny, el a fost condamnat acum câțiva ani într-un proces bizar pentru o presupusă delapidare, proces criticat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Rusia nu are nici o separare a puterilor în stat și nu are o justiție independentă – iar rezultatul este că Putin se va lupta din nou, în martie, cu adversari bine selectați.

Excluderea lui Navalny marchează sfârșitul unui experiment interesant. Planul îndrăzneț al lui Navalny a fost acela de a acționa ca un politician real într-o campanie electorală simulată. Calculul său a fost că, dacă Kremlinul va exclude singurul provocator real, el și-ar expune întreaga șaradă electorală ca pe o fraudă – un scenariu pe care conducerea rusă ar dori cu siguranță să-l evite.

Dar Kremlinul a răspuns cu o altă abordare și a împiedicat politica reală să se implice în democrația simulată. Pe o scenă plină de recuzită falsă și actori care se prezintă ca politicieni, este prea periculos pentru a-i permite unui adevărat politician să-și facă apariția.

Democrația imitată este o entitate complexă. Ea are loc fără alegeri libere și corecte, fără un parlament independent și o justiție independentă. Dar nici nu vine cu represiunea în masă, specifică dictaturilor. Democrația imitată se bazează mai mult pe înșelăciune decât pe violență.

Cel mai bun loc pentru a observa funcționarea zilnică a unui astfel de sistem este Duma de la Moscova. Aceasta este subordonată Kremlinului, dar joacă un rol critic în structurile rusești de putere. Opoziție, dezbateri, argumente: totul este acolo, și se pare că ar putea fi aproape real.

Unul dintre avantajele democrației imitate este că aceasta se dovedește mai rapidă decât democrația reală. Într-adevăr, recent, Duma a stabilit un nou record de viteză. Pe durata unui singur week-end din noiembrie, a revizuit tratamentul aplicat mass-mediei străine.

Aproximativ 16 milioane de ruși au văzut videoclipul realizat de Navalny despre colecția de vile și alte proprietăți ale premierului Dmitri Medvedev. O voce timidă s-a ridicat atunci și în Dumă, fără ca măcar să ducă întrebarea la capăt. Dar critica premierului este tabu. Președintele Dumei l-a mustrat imediat pe deputat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...