Totul a început atunci când în dosarul lui Platon, procurorii anticorupţie au anexat la materialele cauzei nişte rulaje bancare ale mai multor companii care ar aparţine afaceristului şi prin intermediul cărora ar fi fost spălaţi banii din sistemul bancar. Acuzatorii moldoveni au invocat atunci că actele ar fi fost puse la dispoziţie de către Procuratura din Letonia.

„Suspiciunile noastre au fost anume într-aceea că la dosar sunt anexate două copii a rulajelor bancare: în limba rusă şi în limba română, care diferă în esenţă”, afirmă avocatul Eduard Rudenco.

Procurorii au declarat atunci că actele au fost traduse de pe un document primit de la Procuratura Letoniei. Acest fapt a fost pus la îndoială însă de avocaţi, astfel, ei au expediat o solicitare instituţiei letone în care cer să le fie comunicat dacă autorităţile de la Riga au eliberat consimţământul instituţiilor de drept de la noi de a folosi în cadrul proceselor informaţii privind rulajele bancare ale firmelor cu pricina, iar în cazul în care au fost eliberate, avocaţii au vrut să afle în ce limbă. Cu privire la cererea apărătorilor, Procuratura Letoniei a precizat că din octombrie 2013 nu a existat nici o solicitare din partea Republicii Moldova pentru asistenţă juridică.

„Deci, toate declaraţiile făcute de procurori că ei colaborează cu mai multe ţări, inclusiv cu ţara respectivă, este o aberaţie, este un fals. Deci procurorii din Republica Moldova nu au făcut nicio comisie rogatorie, nicio cerere, niciun demers. Aceste documente sunt false”, asigură avocatul lui Platon.

Totuşi, şeful Procuraturii Anticorupţie susţine că astfel de solicitări au fost făcute.

„Noi am făcut solicitare. Este cerere de comisie rogatorie formulată pe unele cauze penale. Ele sunt multe, eu trebuie să ridic, numărul dosarului nu-l ţin minte. E pe frauda miliardului. Din informaţia preliminară, Procuratura din Letonia nu a eliberat careva informaţii referitor la cereri de Comisie rogatorie persoanelor terţe”, a spus şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, contactat de Jurnal TV.

Avocaţii lui Platon afirmă însă că au primit scrisoarea semnată şi ştampilată prin intermediul Poştei Moldovei şi că Viorel Morari ar spune minciuni.

Precizăm că, în cazul administrării unor probe obţinute de la autorităţile letone, procurorii moldoveni sunt obligaţi să prezinte şi acordul ţării respective pentru a folosi informaţia în cadrul unui proces. Totul, pentru că în 2010 între Moldova şi Letonia a intrat în vigoare un memorandum în acest sens. Astfel, avocatul lui Platon a adăugat că un asemenea acord nu a fost prezentat de către acuzatori.