/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Duc faima Moldovei peste hotare. Povestea lui Radu Marian și a Ileanei Crudu, premianți ai Galei Studenților Originari din Moldova

11 ianuarie 2018, ora 19:08

Ileana este pasionată de științele exacte încă din copilărie. După absolvire, părinții au încurajat-o să-și continue studiile la Universitatea Maastricht, din Regatul Țărilor de Jos.

Mă pasionează mult tehnologiile. Eu, de mic copil, când am pus mâna pe un calculator la 5 ani, al surorii mele, am zis: hai să îl desfac să văd ce este în el”, ne spune Ileana Crudu, studentă la Universitatea Maastricht.

Tânăra este ambasadoarea proiectului „GirlsGoIT” și promovează științele exacte (STEM). A ales să studieze în străinătate inteligența artificială. În R. Moldova nu există o astfel de facultate.

Am decis să fac studii de calitate, ca să mă pot întoarce acasă. Probabil să învăț și eu pe alții”, afirmă Ileana.

Ileana spune că moldovenii sunt mai „calzi” decât olandezii și că poartă ia cu mândrie chiar și departe de casă.

Chiar și acolo iau ia cu mine, o promovez la zilele importante ale R. Moldova”, a mai adăugat studenta de la Maastricht.

A îndrăgit viața de acolo și, cel puțin în următorii ani nu intenționează să revină în Moldova.

La ora actuală nu știu dacă mă voi întoarce, dacă voi găsi un job în specialitatea, întrucât robotica nu este dezvoltată la nivelul dat”, ne-a mărturisit Ileana.

Radu este un alt exemplu demn de urmat. De mic cântă la clarinet și în cor. Totuși, a ales economia. După ce a absolvit facultatea Finanțe și Bănci, a mers în SUA. Apoi, a câștigat o bursă din partea Guvernului Marii Britanii și a studiat businessul internațional. A revenit acasă și lucrează la Centrul de Excelență în IT.

Companiile, de fapt, colaborează cu universitățile și au încredere în acest sistem, că pot ceva să le ofere, ceea ce la noi nu se întâmplă”, susține Radu Marian

Radu spune că în următorii doi ani cu siguranță va rămâne în R. Moldova, pentru că, are planuri mărețe.

Eu cred că aș face un program în educație, pentru că până la urmă problemele unei țări, unei societăți și lumii sunt legate de modul în care copiii se educă. Trebuie să vedem cum funcționează relația părinte-copil, pentru că ceva se întâmplă în anumite comunități, când părinții, nu doar școala fac ceva incorect”, explică Radu.

Recent, cei doi tineri au fost premiați în cadrul Galei Studenților din Moldova. În total, la Gală, au fost menționați 22 de tinei cu rezultate remarcabile în plan academic și extra-curricular.

Reporter: Veronica Vacari;
Imagini: Oleg Cozlov.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram