Alimentele au fost cu 8% mai scumpe în 2017 față de 2016, în întreaga lume; Și totuși, în luna decembrie s-a schimbat ceva

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a coborât în decembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, grație scăderilor semnificative înregistrate la uleiuri vegetale și produse lactate, a anunțat, joi, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultura (FAO), informează Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna decembrie 2017, acest indice a scăzut cu 3,3%, comparativ cu luna noiembrie, până la un nivel de 169,8 puncte.

În pofida scăderilor înregistrate în ultimele luni ale lui 2017, media anuală a indicelui global al prețurilor produselor alimentare a fost de 174,6 puncte, în creștere cu 8,2% față de 2016, atingând, totodată, cea mai ridicată medie anuală de după 2014, chiar dacă pe piețele internaționale mâncarea este cu 24% mai ieftină decât în 2011.

Potrivit FAO, factorul principal care a stat la baza scăderii prețului global al alimentelor în luna decembrie a fost declinul de 9,7% al prețului la produsele lactate, pe fondul ofertei ridicate și al cererii scăzute. Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2017, acest subindex este cu 31,5% mai mare decât în 2016.

De asemenea, prețul la uleiurile vegetale a scăzut cu 5,6% în luna decembrie, comparativ cu noiembrie, ca urmare a creșterii stocurilor de ulei de palmier, în timp ce prețul zahărului a coborât cu 4,1% de la o lună la altă.

În schimb, prețul cerealelor a rămas practic neschimbat, pentru a treia luna consecutiv, iar prețul la carne a scăzut ușor în decembrie comparativ cu noiembrie 2017.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...