„La data de 9 ianuarie 2018 au fost depuse plângerile către Procuratura Generală a Republicii Moldova privind modul şi calitatea asistenţei medicale acordate persoanei, efectele fizice şi psihologice ale acestor fapte. Circumstanţele invocate de către victimă relevă un tratament degradant comis faţă de ea într-o instituţie medicală”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Promo-LEX.

În acelaşi timp, asociaţia Promo-LEX se arată îngrijorată de întorsătura pe care cazul dat a luat-o în mediul online şi pe reţele de socializare, şi anume – utilizarea discursului care instigă la ură şi discriminare, aici fiind vizate atât victima în cazul enunţat, cât şi multe femei care au împărtăşit public experienţe similare.

„Defăimarea publică şi discriminarea, în special prin intermediul blogurilor şi reţelelor de socializare, a devenit un fenomen nociv, care ia tot mai mare amploare şi care nu ar trebui să se regăsească într-o societate democratică şi tolerantă”, scrie în comunicat.

De asemenea, Promo-LEX consideră inoportună generalizarea şi denigrarea lucrătorilor medicali şi cheamă la calm, cazul urmând a fi documentat şi examinat în baza procedurilor judiciare iniţiate de victimă şi avocaţii Promo-LEX.

„Este îngrijorător faptul că sistemul medical este insuficient de transparent şi predispune spre încălcări grave ale drepturilor pacienţilor, fapt confirmat inclusiv de către investigaţiile comisiei Ministerului Sănătăţii, aduse la cunoştinţă publicului la data de 9 ianuarie 2018. Este regretabil faptul că nimeni din cadrul IMSP Institutul Mamei şi Copilului nu s-a autosesizat şi nu a iniţiat o investigaţie, timp de aproape 3 săptămâni, până cazul nu a fost dezvăluit pe o reţea de socializare”, se mai arată în comunicat.

Amintim că tânăra şi-a făcut publică istoria pe un grup de pe Facebook, păstrându-şi anonimatul. Totul s-ar fi întâmplat acum trei săptămâni. Femeia a fost nevoită să facă avort, având un termen de doar 21 de săptămâni, după ce medicii au depistat că fătul este bolnav. Aceasta susţine că a trecut prin dureri îngrozitoare fără să aibă parte de atenţia medicilor, iar după trei zile de chinuri a ajuns să nască în unul dintre WC-urile Institutului Mamei şi Copilului din capitală.