13:50:12 24.04.2024
Stiri

Cazul tinerei care a avortat în WC-ul Institutului Mamei și Copilului, preluat de avocații de la „Promo-Lex”

Social 11.01.2018 13:05 Vizualizări1687 Autor: Ziarul National
Cazul tinerei care a avortat în WC-ul Institutului Mamei și Copilului, preluat de avocații de la „Promo-Lex”


Tânăra de 19 ani care a avortat singură în veceul Institutul Mamei și Copilului (IMC) din Chișinău la mijlocul lunii decembrie 2017, a depus o plângere la Procuratura Generală pe 9 ianuarie curent și va fi reprezentată în cadrul organelor de drept de către avocații Asociației „Promo-Lex”.

„Promo-Lex” anunță că îi va oferi femeii, care a reclamat mai multe încălcări și abuzuri din partea angajaților de la IMC, asistență juridică gratuită în procedurile judiciare care urmează.

Avocații se arată îngrijorați de faptul că sistemul medical este insuficient de transparent și predispune spre încălcări grave ale drepturilor pacienților, fapt confirmat inclusiv de către investigațiile comisiei Ministerului Sănătății. Este regretabil faptul că nimeni din cadrul Institutul Mamei și Copilului nu s-a autosesizat și nu a inițiat o investigație timp de aproape trei săptămâni, până cazul nu a fost dezvăluit pe o rețea de socializare.

CITIȚI și Trei angajați de la Institutul Mamei și Copilului, DEMIȘI, după ce o tânără a avortat în veceul instituției. Alți doi, sancționați cu mustrare aspră

„Acest caz a scos în prim plan un fenomen care pare a fi foarte răspândit și se referă la abuzurile și calitatea asistenței medicale în perioada nașterii. În această perioadă, femeile sunt deosebit de vulnerabile, mai ales din cauza impactului psihologic al procesului nașterii, dar și suferințelor provocate – circumstanțe care din câte putem observa pot fi folosite de unii lucrători medicali cu rea-credință”, a spus Dumitru Sliusarenco, avocat al Asociației „Promo-Lex”.

În același timp, „Promo-Lex” este îngrijorată de întorsătura pe care acest caz a luat-o în mediul online și pe rețele de socializare, și anume utilizarea discursului care instigă la ură și discriminare, aici fiind vizate atât victima în cazul enunțat, cât și multe femei care au împărtășit public experiențe similare.

De asemenea, „Promo-Lex” consideră inoportună generalizarea și denigrarea lucrătorilor medicali și cheamă la calm, cazul urmând a fi documentat și examinat în baza procedurilor judiciare inițiate de victimă.

Menționăm că o anchetă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a scos la iveală faptul că pacienta a fost impusă ilegal să-și cumpere preparate medicale și nu a fost supravegheată suficient, fiind nevoită să îndure și o atitudine brutală a celor în halate albe. Trei angajați au fost demiși, iar patru, inclusiv directorul IMC, au fost sancționați cu mustrare aspră în legătură cu acest caz.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md