Kommersant: Dosarul lui Plahotniuc de la Moscova, intentat pentru tentativa de omor a lui Usatîi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reținerea în lipsă a oligarhului Vlad Plahotniuc la Moscova a fost pronunțată pentru tentativa de omor a oponentului său Renato Usatîi. Despre aceasta scrie publicația rusă Kommersant, care a reușit să afle detaliile cazului urmăririi penale a liderului Partidului Democrat din Moldova.

Miercuri, în cadrul unei ședințe închise, Judecătoria Moscova a examinat plângerea avocatului Iadviga Habarova privind reținerea în lipsă a lui Vladimir Plahotniuc de către Judecătoria Basmannîi din 30 noiembrie 2017. Potrivit „Kommersant” apărătoarea liderului PDM susține că Comitetul de anchetă nu are dovezi incontestabile privind implicarea clientului său în cazul atentatului din motive de ură politică și ideologică, iar însăși Plahotniuc nu a fost informat de către organele de anchetă despre intentarea în privința sa a unui dosar penal și a aflat despre acest fapt din presă, atunci când se afla în SUA. În legătură cu aceasta, avocatul care presupune că clientul nu se ascunde de urmărirea penală a cerut instanței să schimbe măsura preventivă a primei instanțe.

Anchetatorul însă a infirmat declarațiile avocatului prezentând documente în care a indicat că pentru identificarea locului aflării lui Plahotniuc au fost deja întreprinse un șir de măsuri, inclusiv pe plan internațional. Prin urmare, Judecătoria Moscovei a respins recursul avocatului, menținând decizia primei instanțe privind reținerea pentru două luni după arestarea sa pe teritoriul Federației Ruse sau în cazul extrădării de către alte țări.

Potrivit Comitetului de anchetă, în 2014 Vladimir Plahotniuc a decis să-l elimine pe oponentul său politic Renato Usatîi. Pentru aceasta, el a creat o grupare criminală organizată, în care au intrat un oarecare Russu și „persoane neidentificate”. Acestea au stabilit locul aflării lui Renato Usatîi și agenda acestuia, au pregătit un plan de atac și căi de retragere, au procurat arme de foc și l-au informat pe Vladimir Plahotniuc despre aceasta. Totuși planul nu a fost pus în aplicare. Comitetul de anchetă a intentat un dosar penal pe faptul pregătirii atentatului în vara anul trecut. Motiv pentru aceasta a servit faptul că ambii figuranți – Plahotniuc și Usatîi – sunt cetățeni ruși.

Renato Usatîi a refuzat miercuri să discute despre acest subiect cu jurnaliștii „Kommersant”. Publicația mai notează că cei doi au fost prieteni și parteneri de afaceri până în anul 2014 atunci când Usatîi a decis să se implice în politica moldovenească și a devenit popular într-o perioadă scurtă de timp, criticând dur coaliția de guvernare din care făcea parte și Partidul Democrat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...