De ce a fost „inventată” funcția lui Iurie Leancă și cum vor influența alegerile activitatea noului vicepremier

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Să fim siguri că suntem înțeleși și suntem susținuți de partenerii noștri occidentali. Aceasta va fi una din prioritățile din activitatea mea – susține noul vicepremier pentru integrare europeană, Iurie Leancă, funcția căruia nu a existat până la învestirea noilor membri ai Cabinetului de miniștri prin decretele președintelui interimar Andrian Candu.

Noul vicepremier a declarat că modelul separării funcțiilor de vicepremier și ministru de Externe și Integrare Europeană nu este un model absolut nou, ori, potrivit lui, în Ucraina și în Georgia, alte două țări din Parteneriatul Estic, care au aceleași abordări și aceleași obiective, această formulă e operată de mult timp.

„Motivul pentru care s-a mers în cazul nostru a fost să facem așa încât să fie o instituție cu competențe și abilități și care s-ar axa doar pe această dimensiune – implementarea Acordului de Asociere, ceea ce înseamnă reforme, monitorizarea acestor reforme acasă și comunicarea mai intensă, mai activă cu partenerii noștri europeni, fiindcă în ultimii doi ani au fost anumite carențe la această comunicare în afară și la anumite acțiuni de implementare a Acordului de Asociere. Iată acesta este motivul ca să ne focalizăm în mod special pe această dimensiune internă și externă a tot ce înseamnă relația cu Uniunea Europeană”, a declarat Iurie Leancă în cadrul unui interviu oferit pentru Radio Europa Liberă.

Întrebat dacă e cu putință implementarea reformelor care să fie în interesul cetățeanului într-un an electoral, acesta a menționat că „suntem datori să continuăm reformele, doar că, bineînțeles, alegerile lasă o anumită amprentă”.

„De regulă și acesta e paradoxul și, din păcate, dezavantajul situației din Republica Moldova că în 2015-2016 când trebuia să se facă toate reformele mai dureroase, iar în 2017 și în mod special 2018 să se acumuleze roadele acestor reforme, în Moldova s-au inversat lucrurile și reformele de bază au început în 2016, au continuat în 2017 și suntem nevoiți, bineînțeles, să le continuăm și în 2018”, a mai spus Leancă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...