Theresa May, atacată pentru starea serviciului public de sănătate din Marea Britanie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prim-ministrul britanic Theresa May a fost criticată puternic de opoziția laburistă pentru starea serviciului public de sănătate NHS, miercuri, în cadrul primei serii de întrebări și răspunsuri în parlament din acest an, relatează AFP.

„Prim-ministrul trebuie să înțeleagă că politica sa împinge NHS în criză”, a atacat liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn, subliniind nevoia de fonduri suplimentare. „Dacă NHS este atât de bine echipat și bine pregătit, de ce a fost luată săptămâna trecută decizia de a anula operațiile a 55.000 de persoane în ianuarie?”, a întrebat Corbyn.

May a recunoscut că sistemul britanic de sănătate este „sub presiune” în această iarnă și și-a cerut scuze pentru pacienții ale căror operații au fost anulate. Dar ea a asigurat că NHS „este mai bine pregătit decât oricând” în această iarnă și a lăudat un „serviciu de sănătate publică (…) de care ar trebui să fim mândri”.

„Realitatea este că 2,9 milioane de persoane în plus se consultă pentru accidente sau urgențe și 2 milioane de operații în plus au loc în fiecare an”, a declarat Theresa May, potrivit Agerpres.

Lipsa personalului din serviciile medicale britanice este un subiect fierbinte de câteva luni. Cotidianul The Times a dezvăluit miercuri că un spital a amânat tratamentele de chimioterapie pentru pacienții cu cancer din cauza lipsei asistentelor medicale.

Potrivit Royal College of Nursing, există 40.000 de posturi vacante de infirmiere în Anglia și numărul de studenți este în scădere. Potrivit Consiliului infirmierelor și obstetricienilor, infirmierele și moașele au fost cu 27% mai multe care au părăsit profesia între 2016 și 2017 decât să i se alăture.

În ultimele săptămâni, mulți medici și-au cerut scuze pacienților pe rețelele sociale, în timp ce un medic de urgență care lucrează în centrul Angliei a descris chiar „condiții de lumea a treia”.

Serviciul de sănătate publică a cerut săptămâna trecută tuturor spitalelor să amâne internările și operațiile non-urgente până la sfârșitul lunii, cu excepția operațiilor pentru pacienții suferind de cancer și a „procedurilor urgente”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...