În raport se constată că şederile ilegale ale moldovenilor în UE au crescut cu 89%, iar solicitările de azil ale moldovenilor practic s-au dublat faţă de 2015. În acelaşi timp, numărul solicitărilor de azil acceptate a căzut de la 11% la 2%.

O altă cifră alarmantă este că refuzul intrării în spaţiul Schengen pentru moldoveni a crescut cu 71%, iar tendinţa şi în creştere s-a intensificat în prima jumătate a anului 2017. Asta în timp ce numărul moldovenilor care stau ilegal în UE a crescut cu 40% doar în primele şase luni ale anului trecut.

„Dintre cele trei ţări din vecinătatea estică care călătoresc liber în zona Schengen, situaţia din RM este deosebit de îngrijorătoare. Sunt raportate întârzieri grave şi interferenţe politice în ceea ce priveşte măsurile anticorupţie şi combaterea spălării banilor, care fac parte, de asemenea, din cerinţele privind regimul fără vize. Comisia Europeană avertizează că lipsa de progres, mai ales în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, pune în pericol îndeplinirea acestor cerinţe şi solicită „acţiuni imediate”, inclusiv o nouă legislaţie împotriva spălării banilor şi asigurarea independenţei Autorităţii Naţionale de Integritate şi a agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale. Raportul recomandă retragerea „amnistiei fiscale” şi „legea liberalizării capitalului”, considerate a fi dăunătoare şi care slăbesc eforturile anticorupţie”, scrie Openmediahub.

În context, se menţionează că, pe fondul crizei migraţiei, UE a revizuit mecanismul de suspendare a vizelor, care complementează programul de exonerare de viză, extinderea motivelor pentru suspendarea şi scurtarea termenelor limită pentru îndeplinirea cerinţelor. Aceasta a acordat Comisiei Europene puterea de a declanşa reintroducerea temporară a vizelor în cazul unei încălcări grave a criteriilor şi de a monitoriza evoluţiile din ţările scutite de vize.

Referindu-se la acest raport, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că cetăţenii Republicii Moldova riscă să nu mai poată circula fără vize.

„Guvernării nu-i pasă de oameni, cei de la conducere sunt gata la orice pentru a-şi păstra funcţiile şi a-şi proteja interesele. Ei sunt gata să ne lipsească şi de regimul liberalizat de vize. Primul raport al Comisiei Europene în contextul Mecanismului de suspendare a regimului de vize stabileşte lipsa progresului în lupta împotriva corupţiei şi a infracţiunilor de spălare a banilor în ţara noastră. Incapacitatea şi iresponsabilitatea guvernării de a-şi îndeplini obligaţiile asumate, dar şi propunerile sfidătoare de „liberalizare a capitalului” şi „amnistie fiscală” riscă să lovească în regimul liberalizat de vize, care poate fi suspendat dacă autorităţile nu-şi schimbă comportamentul. Atenţionăm guvernarea să-şi ia în serios angajamentele şi să nu lipsească cetăţenii acestei ţări de marele beneficiu de a putea călători liber în spaţiul Schengen”, a punctat Maia Sandu.