Fost general al Armatei Poporului din China, pus sub acuzare pentru luare de mită

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un fost general al Armatei Poporului din China, Fang Fenghui, va apărea în fața unui tribunal militar, fiind acuzat de luare de mită, a relatat marți agenția de stat Xinhua.

Trimiterea în judecată a fostului responsabili militar face parte din planul președintelui chinez Xi Jinping de a „epura” de corupție forțele armate ale țării, transmite ABC News.

Practic, mutarea dosarului de mită al lui Fang Fenghui la organul de justiție al Armatei Poporului face aproape certă condamnarea fostului general și o pedeapsă de ani grei de închisoare, subliniază sursa citată, potrivit Digi24.

Agenția de presă Xinhua notează că, potrivit procurorilor militari, Fenghui ar fi luat și ar fi dat mită, cea mai mare parte a banilor fiind destinată ascensiunii sale ierarhice.

De la venirea sa la putere în 2012, liderul de la Beijing a lansat o campanie la scară largă împotriva corupției în toate straturile instituționale ale Chinei, ducând la arestarea la zeci de funcționari de rang înalt.

În ceea ce privește Armata Poporului, trei generali de top au fost trimiși în judecată până acum în cazuri de corupție. Unul dintre ei a murit de cancer înainte de proces, iar altul s-a sinucis în luna noiembrie a anului trecut, în cursul anchetei militare.

La fel ca Fang Fehnghui, și ceilalți doi oficiali militari au deținut funcții importante în aparatul central al Partidului Comunist din China.

Xi Jinping deține un „control politic” asupra Armatei Poporului mai mare decât al tuturor predecesorilor săi, inclusi Mao Zedong, afirma în octombrie pentru The New York Times un expert în forțele armate ale Chinei din cadrul Universității din California, Tai Ming Cheung.

Săptămâna trecută, într-un spectacol militar de retorică imperialistă, președintele Xi Jinping le-a spus soldaților să nu le fie „frică de moarte”.

Xi Jinping vrea să dezvolte, până în 2050, o armată de talie mondială, cu proiecții hegemonice de putere.

Vorbind la un eveniment militar din provincia nordică Hebei, cu o căciulă neagră de blană pe cap, cu mănuși de piele și îmbrăcat într-o haină groasă de camuflaj, Xi Jinping s-a adresat unui număr 7.000 de militari.

Armata „trebuie să creeze o elită și o forță care să fie pregătită mereu pentru luptă și să câștige întotdeauna, să fie capabilă să îndeplinească sarcinile atribuite de Partid și de oamenii noii ere”, a rostit președintele Chinei de la tribuna evenimentului

În discursul său din octombrie 2017, în cadrul celui de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, președintele Xi Jinping a declarat negru pe alb că țara sa are nevoie de o armată pregătită oricând să lupte și să câștige războaie, subliniind faptul că latura militară va căpăta un rol proeminent în politica externă a Beijingului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...