De ce au ajuns transferurile în fotbal atât de scumpe? Intermediarii iau sute de milioane de euro

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cluburile de fotbal, în special din Anglia, plătesc din ce în ce mai multe comisioane unor intermediari cu ocazia transferurilor de jucători, sumele cheltuite dublându-se în ultimii cinci ani, conform unui raport al FIFA publicat marţi.

În 2017, cluburile au plătit 446 milioane dolari (aproximativ 374 milioane euro) reprezentând comisioane unor intermediari – agenţi, reprezentanţi sau alţii – implicaţi în transferurile de jucători, faţă de 218 milioane de dolari în 2013.

În total, cluburile au cheltuit 1,59 miliarde dolari (1,33 miliarde euro) în comisioane începând din ianuarie 2013, conform cifrelor furnizate de FIFA-TMS, platforma Federaţiei Internaţionale de Fotbal care înregistrează transferurile internaţionale.

Englezii plătesc cel mai mult intermediarilor

Cluburile engleze sunt cele care au plătit cele mai mari sume intermediarilor, cu un total de 489,9 milioane dolari (410 milioane euro) pe cinci ani. Pe locurile următoare se află cele italiene (343,8 milioane dolari) şi portugheze (161,1 milioane dolari). Începând din ianuarie 2013, din aproximativ 70.000 de transferuri internaţionale înregistrate, aproximativ 20 la sută dintre acestea s-au desfăşurat în prezenţa a cel puţin unui intermediar, conform cifrelor oficiale.

Transferul lui Neymar, bonus de 12 milioane de euro

La ultima perioadă de mercato, cea din vară, intermediarul cel mai citat în presă a fost omul de afaceri israelian Pini Zahavi, implicat în transferul record al brazilianului Neymar, de la Barcelona la PSG în schimbul sumei de 222 milioane euro. Conform publicaţiei L’Equipe, agentul în vârstă de 74 de ani ar fi încasat 12 milioane euro în urma acestei operaţiuni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...