Avortul din toaleta Institutului Mamei şi Copilului: PPDA cere pedepse penale pentru cei vinovați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cazul tinerei care a avortat singură în toaleta Institutului Mamei şi Copilului continuă să fie mușamalizat, spun reprezentanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, care califică cele două demisii li trei mustrări o simplă „spălare pe mâini”.

După ce societatea civilă, presa liberă și media de socializare au informat și sensibilizat opinia publică despre monstruozitatea comisă la Centrul Mamei și Copilului, după o pauză lungă care denotă faptul că au fost prinse pe picior greșit în tentativa de mușamalizare a crimei, autoritățile au reacționat în stilul lor caracteristic, apreciază reprezentanții Platformei.

„Apariția frustrată la conferința de presă a unor personaje cu statut de a treia mărime, vine să ne convingă o dată în plus că și de această dată regimul antipopular și antiomenesc nu se dezminte și a ales din nou să sfideze legea, bunul simț și întreaga țară. Demisia și sancționarea câtorva persoane nu înseamnă nimic altceva decât o spălare pe mâini, o continuă tentativă de mușamalizare, de distragere a atenției de la marii vinovați ai crimelor care se produc zilnic în sistemul medical și în alte sisteme vitale”, conform unei declarații PPDA.

În opinia acestora, într-un stat democratic, în mod normal se impunea demisia imediată a ministrului Sănătății, a șefului instituției medicale, coroborată cu inițierea unei cauze penale care să pedepsească conform legii gravele încălcări. „Aceste tentative de a mima actul de justiție administrativă ne conving o data în plus că uzurpatorii nu sunt capabili să producă reforme fundamentale, să redea adevăraților medici demnitatea nobilei profesii, iar tuturor pacienților să le garanteze servicii medicale calitative și accesibile, precum și sentimentul de siguranță și tratament echitabil în spiritul codicelui lui Hippocrate”, se mai arată în declarație.

Astfel, aceștia mai afirmă că pentru opoziția antioligarhică în general și pentru Platforma Demnitate și Adevăr, în mod special, reforma profundă a Sistemului de Sănătate este un obiectiv primordial și va fi realizat în interesul oamenilor imediat după preluarea puterii politice.

Acum, însă, aceștia fac apel către întreaga societate civilă să se solidarizeze cu organizațiile de apărare a drepturilor femeilor, cu cele de protecție a consumatorilor de servicii medicale, cu alte ONG de specialitate, să pună în permanență presiune pe decidenți pentru a estompa cât mai mult posibil derapajele sistemului cancerigen.

De asemenea, PPDA cere investigarea minuțioasă, sub aspect penal a circumstanţelor în care s-au produs ilegalitățile, cu identificarea persoanelor responsabile și tragerea acestora la răspundere penală după toate rigorile legii, inclusiv prin prisma dispozițiilor art.213 Cod penal – încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale; art.329 Cod penal – neglijența în serviciu; art.1661 Cd penal – tortura, tratamentul inuman sau degradant, art.256 Cod penal – primirea unei remuneraţii ilicite pentru îndeplinirea lucrărilor legate de deservirea populaţiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...