Uniunea Europeană salută reluarea dialogului între Seul și Phenian

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană a salutat miercuri rezultatul recentelor convorbiri la nivel înalt între Coreea de Sud și Coreea de Nord, întâlnire calificată de Bruxelles drept un pas pozitiv către îmbunătățirea relațiilor în Peninsula Coreeană, transmite agenția de presă Yonhap, citată de Agerpres.

Discuțiile la nivel înalt desfășurate marți la Panmunjom „sunt un semnal încurajator și reprezintă un pas pozitiv către ameliorarea relațiilor intercoreene”, indică declarația semnată de șefa diplomației UE, Federica Mogherini.

„Salutăm anunțul comun cu privire la participarea delegației Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC, Coreea de Nord) la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, de luna viitoare, și la desfășurarea de întrevederi pe teme militare între cele două părți, ceea ce poate fi propice pentru detensionarea situației în Peninsula Coreeană”, adaugă declarația șefei diplomației europene.

De asemenea, UE și-a exprimat speranța că discuțiile intercoreene organizate marți vor reprezenta o „cărămidă la construirea păcii și a stabilității în Peninsula Coreeană și vor pregăti terenul pentru ca RPDC să se angajeze într-un dialog mai amplu, credibil și substanțial, în scopul denuclearizării complete, verificabile și ireversibile a peninsulei”.

Întrevederea la nivel înalt organizată marți în zona demilitarizată de la Panmunjom a marcat primul dialog oficial între cele două Corei în ultimele 24 de luni. Cele două delegații au fost conduse de Ri Son-gwon, președintele Comitetului pentru Reunificarea Pașnică a Țării de la Phenian, respectiv de ministrul reunificării sud-coreean, Cho Myoung-gyon.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...