(foto) Imagini spectaculoase. Jupiter a putut fi văzută pentru prima dată la rezoluţie mare

2
Foto: (NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran)

Sonda spaţială Juno de un miliard de dolari a completat a zecea orbită în jurului lui Jupiter pe 16 decembrie. Aceasta s-a apropiat relativ aproape de gigantul gazos, realizând noile imagini cu instrumentul JunoCam, deplasându-se cu o viteză de 209.000 km/h.

Ultimele imagini arată, la o rezoluţie mare, trăsături specifice ale lui Jupiter, cum ar fi furtuni şi nori extrem de denşi şi învolburaţi.

Science Alert notează că cercetătorii de la NASA şi Southwest Research Institute au urcat imaginile pe site-urile lor la sfârşitul lui decembrie, apoi au fost prelucrate, adăugând culori, fiind, în această formă, numai bune pentru calendar.

NASA a lansat sonda Juno în 2011 şi a durat aproape cinci ani ca aceasta să ajungă la gigantul gazos.

(NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran)
(NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran)

Juno completează o orbită (numită perijove) la fiecare 53,5 zile terestre, la o distanţă totuşi semnificativă de planetă, întrucât câmpul magnetic al acesteia poate afecta electronicele navei spaţiale.

În afară de frumuseţea evidentă a imaginilor, acestea au şi un scop ştiinţific. Cercetătorii doresc să înţeleagă forma bizară a norilor de la poli. Unele furtuni văzute pe Jupiter sunt chiar mai mari decât diametrul Terrei.

(NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Seán Doran)
(NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Seán Doran)
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente