Trei permise de conducere falsificate, ridicate de polițiștii de frontieră de la doi cetățeni români și un ucrainean

Trei permise de conducere falsificate au fost depistate de polițiștii de frontieră, fiind ridicate de la doi cetățeni români și un ucrainean. Cazurile au fost deconspirate în punctele de trecere Costești, Otaci și Leușeni.

În prima reținere, consemnată în ajunul Crăciunului, un bărbat de 31 ani originar din Jud. Botoșani, România, s-a prezentat pe sensul de intrare în țară prin PTF Costești, la volanul automobilului de model Opel Vectra, înmatriculat în același județ.

La cererea polițistului de frontieră, printre documentele de călătorie s-a prezentat și permisul de conducere, eliberat de autoritățile ucrainene. Din startul verificărilor au apărut suspiciuni asupra veridicității permisului, deoarece acesta înfățișa mai multe elemente necaracteristice. Urmare a cercetărilor suplimentare s-a constatat falsificarea acestuia.

Mai mult în cadrul audierilor tânărul a relatat că permisul a fost perfectat de către o persoană necunoscută din Republica Moldova, contra sumei de 300 euro.

Permisul falsificat va fi motiv de cercetare penală celui de-al doilea cetățean român, depistat în PTF Leușeni, la data de 8 ianuarie 2018. În cadrul controlului de frontieră, pe sensul de ieșire din țară, conducătorul auto de 36 de ani al unui Opel Combo, înmatriculat în Marea Britanie, a prezentat toate actele în regulă.

Însă, au apărut suspiciuni asupra comportamentului persoanei și în baza analizei de risc, s-a luat decizia suplimentării verificărilor.

Poliţiştii de frontieră au găsit în portmoneul tânărului un permis de conducere bulgăresc, eliberat pe numele acestuia, care nu corespundea unui autentic. Din primele cercetări documentul a fost constatat ca fiind falsificat. La audieri, bărbatul a comunicat că și-a perfectat permisul prin intermediul unui cetățean bulgar, pentru serviciile acestuia achitând o sumă de 600 de lire sterline.

De asemenea, ieri a fost depistat cel de-al treilea permis fals, în punctul de trecere ”Otaci”. La formalitățile de trecere a frontierei, cu intenția de a intra în R. Moldova, s-a prezentat un cetățean al Ucrainei.

Polițistul de frontieră a observat în permisul de conducere semne vădite de falsificare. Verificările adiționale au confirmat bănuielile angajatului Poliției de Frontieră, iar documentul în cauză s-a adeverit a fi falsificat. Bărbatul în vârstă de 45 ani a declarat că nu cunoaște despre cele depistate.

Toate documentele falsificate au fost reținute și transmise spre expertiză, polițiștii de frontieră continuă cercetările sub toate aspectele legale, pentru elucidarea circumstanțelor și identificarea persoanelor implicate.

Dacă conducătorii auto vor fi găsiți vinovați, conform art.361, al.1 CP al RM, aceștia riscă amendă în mărime de până la 650 u.c. sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.