/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ 3 demisii și 3 mustrări după cazul tinerei care a avortat în WC. Gîlca: „Unii pur întâmplător au îmbrăcat halatul alb!”

missing
09 ianuarie 2018, ora 16:34

Informare insuficientă din partea medicului și a surorii medicale. Insultări și nesupravegherea suficientă din partea medicului de gardă”, Iurie Dondiuc, șeful comisiei de anchetă. Acesta susține că medicul de gardă cunoștea că este internată o pacientă care urmează să avorteze și trebuia să o viziteze în salon, să o examineze și să o monitorizeze. Faptul că acest lucru nu s-a întâmplat a generat „nemulțumiri întemeiate din partea pacientei”, a menționat Dondiuc în cadrul unei conferințe de presă susținute în legătură cu acest caz.

La rândul său, directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, a spus că ancheta internă a stabilit aceleași încălcări. Prin urmare, mai multe persoane urmează a fi sancționate. Astfel, va fi concediat șeful Secție ginecologie și sora medicală superioară. De asemenea, va fi demisă sora medicală care a făcut de gardă în noaptea de 13 spre 14 decembrie, iar medicul de gardă din acea noapte și directorul Centrului perinatal vor primi mustrare aspră.

Boris Gîlca, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, a declarat că și directorul Institutului Mamei și Copilului poartă și el o anumită vină în acest caz: „Voi dispune să fiți avertizat ca prima și, poate, cea mai blândă sancțiune. Pentru directorul Centrului Perinatal vom dispune sancțiune prin mustrare aspră”. Gîlca a mai precizat că este de acord și cu sancțiunile aplicate de către directorul instituției personalului medical.

Șeful comisiei de anchetă, Iurie Dondiuc, a spus că nu a reușit să discute cu pacienta, deoarece ea nu se află în țară. Totuși, el a dat asigurări că, din punct de vedere medical, procedura a fost respectată – toate abaterile constatate referindu-se la etică, deontologie și la Regulamenul de funcționare a instituției.

Potrivit lui, pacienta a aflat pe 7 decembrie, de la medicul din raion, unde se afla la evidență, că fătul are anomalii. Din raion, a fost trimisă la Institutul Mamei și Copilului. Vineri, 8 decembrie, pacienta a fost examinată la Policlinica Institutului Mamei și Copilului, iar pe 9 decembrie a fost internată, „acuzând mici dureri” și, potrivit medicilor, prezenta simptome de iminență a unui avort spontan. De sâmbătă până luni, medicii nu i-au administrat pacientei nici un medicament.

Directorul IMC a explicat această situație prin faptul că, pentru procedura de avort, este necesară decizia unei comisii specializate. Aceasta s-a întrunit, însă, „de urgență” abia luni. Dondiuc susține că tot luni pacienta a fost supusă ultimelor investigații, concluzia fiind că fătul are anomalii. În aceiași zi, mama și-a dat acordul pentru întrerupea sarcinii și i s-a administrat prima pastilă în acest sens. Conform procedurii, aceasta trebuie urmată de o pauză de 24 de ore.

În privința pastilei, pe care pacienta susține că a cumpărat-o singură, ancheta a demonstrat că în acest caz s-a comis o încălcare: „Am constatat că această încălcare a avut loc”, a spus Dondiuc. Medicul curant a declarat că medicamentul procurat de pacientă este mai efectiv… „Acest lucru nu a fost confirmat, iar aceasta este o încălcare serioasă. Nu trebuia să se întâmple!”, a conchis Dendiuc. Ulterior, acesta a precizat: „pacienții spitalizați nu trebuie să procure nici un medicament sau consumabile. A fost o încălcare din partea șefului de secție care i-a spus pacientei să procure acest medicament”.

Mai mult, Boris Gîlcă a spus că tânăra nu a primit nici o prescripție din partea medicului, iar preparatul procurat trebuia să fie eliberat doar în baza prescripției medicale. În acest sens, el a spus că va dispune sancționarea farmaciei care a eliberat medicamentul, farmacia fiind din afara instituției medicale.

Pe 13 decembrie, a fost inițiată procedura provocării contracțiilor uterine care a durat până pe 14 decembrie noaptea, iar la ora 4.00 a avut loc avortul. „A avortat în veceu, ceea ce nu trebuia să se întâmple”, susține șeful comisiei. El a explicat că avortul trebuia să fie monitorizat de personalul medical.

În privința dozei de pastile, comisia a constat că medicii i-au administrat o doză mai mică, dar s-a constatat că, în acest sens, s-a procedat corect.

Secretarul de stat în domeniul sănătății, Boris Gîlca, a spus că regretă acest caz. „Trebuie să constat că pe lângă absoluta majoritate a medicilor buni, dedicați profesiei, sunt și din acei care pur întâmplător au îmbrăcat halatul alb, au deviat de la prevederile jurământului lui Hipocrate… Problema nu este în sistem, ci în om, în factorul uman. Ca să schimbăm sistemul, trebuie să schimbăm oamenii”.

Gîlca a mai declarat că, în legătură cu acest caz, au fost sancționați toți cei care, prin neprofesionalismul lor, au prejudiciat imaginea instituției. El s-a declarat nemulțumit inclusiv de ancheta internă efectuată: „Nu sunt mulțumit! Și nu cred că cineva poate fi mulțumit în această situație”.

Menționăm că pe marginea cazului s-a autosesizat poliția și procuratura și s-a inițiat un proces penal. Directorul Institutului Mamei și Copilului a declarat că ei colaborează cu oamenii legii și le vor acorda tot suportul necesar.

Amintim că, cazul tineri care a avortat în veceul IMSP a devenit cunoscut opiniei publice la mijlocul săptămânii trecute. Aici puteți citi mărturiile tinerei oferite pentru TV8, iar aici mesajul integral al acesteia postat pe o rețea de socializare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram