Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cazul Braguța: 13 poliţişti au…

Cazul Braguța: 13 poliţişti au fost trimişi în judecată. Ce pedeapsă riscă inculpații?

Procuratura Generală (PG) anunță despre finalizarea urmăririi penale şi expedierea în judecată a cauzei penale în privinţa a 13 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, acuzaţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa cazului Braguța. 

„După ce fusese maltratat de cei 4 codeţinuti, a doua zi, cetăţeanul Andrei Braguta a fost plasat într-o celulă de unul singur, unde, timp de aproximativ o săptămînă (17 – 23 august 2017), a fost deţinut în condiţii ce nu corespund standardelor de deţinere a persoanelor. Deţinerea în condiţii nocive a victimei a provocat îmbolnăvirea cu bronhopneumonie bilaterală purulentă, maladie care, potrivit raportului de experită medico-legală, a condus direct la survenirea decesului respectivului deţinut”, se spune într-un comunicat emis de PG.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă de la 3 pînă la 8 ani închisoare sau amendă de la 67.500 lei pînă la 80 mii lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii de la 5 la 10 ani. Procurorii continuă să investigheze acţiunile şi inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului, în a căror custodie s-a aflat victima, fiind iniţiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Anterior, 3 inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi 4 deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa au fost deferiți justiției.

Amintim că Andrei Braguța a fost reținut pe 15 august 2017, după un incident cu poliția de patrulare. Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, tânărul era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor. Pe 18 august 2017 judecătorul i-a aplicat arest pentru 30 de zile. Drept urmare, acesta a fost transferat din Izolatorul de detenție provizorie în Penitenciarul nr. 13. De la apariția cazului în spațiul public, instituțiile de stat au făcut mai multe declarații contradictorii cu referință la circumstanțele în care persoana a fost reținută, starea de sănătate (prezența sau lipsa vătămărilor corporale, diagnoze medicale etc.), circumstanțele transferului în cadrul mai multor instituții de detenție (izolator de detenție, Penitenciar, spitalul de psihiatrie) dar și aplicarea violenței de către alți condamnați sau angajați ai Inspectoratului General al Poliției. Andrei Braguța a decedat în Penitenciarul „Pruncul” la 29 august 2017.