/VIDEO/ Încă 13 poliţişti, trimişi în judecată în cazul lui Andrei Braguța. Avocat: „O să insistăm să fie aplicată o pedeapsă maximă”

09 ianuarie 2018, ora 19:27

TV8 a intrat în posesia declarațiilor pe care le-au făcut, în fața procurorilor, 7 din cei 13 polițiști acuzați într-un nou dosar vizând moartea lui Andrei Braguța. Potrivit rechizitoriului, oamenii legii au văzut că tânărul avea un comportament inadecvat, era gol și a dormit pe podeaua din beton, dar nu au întreprins nici o măsură, iar acest lucru a condus la îmbolnăvirea deținutului. Despre condițiile inumane în care era deținut Braguța a știut și superiorul izolatorului, Alexandru Cuflic, dar care, la fel nu ar fi întreprins nimic timp de șapte zile, cât tânărul s-a aflat în izolator.

Toți acuzații, se declară însă nevinovați, menționând că nu au știut că în prima zi de arest Braguța a fost bătut de colegii de celulă. Astfel, potrivit comunicatului Procuraturii Generale, după ce fusese maltratat de cei patru deținuți, a doua zi, Braguța a fost plasat într-o celulă de unul singur, unde, timp de o săptămână, a fost deţinut în condiţii inumane care au condus la îmbolnăvirea lui de bronhopneumonie bilaterală purulentă – maladie care i-a determinat decesul.

Este vorba de crearea unor condiții în celula în care a stat Andrei Braguța, nu corespund, dar și inacțiunile lor necorespunzătoare. Vor fi deschise încă două cauze penale ce îi vizează pe observatorii medicali aflându-se în instituțiile statului”, a declarat Igor Popa, adjunct al Procurorului General.

„IGP condamnă comportamentul inadecvat al mai multor polițiști pe marginea acestui caz, al lui Andrei Braguța, așteptăm să vedem desfășurarea tuturor circumstanțelor. Momentan aceștia activează, în dependență de circumstanțe, aceștia vor fi disponibilizați”, afirmă Vlad Burac, ofițer de presă IGP.

Avocații familiei Braguța susțin că vor cere o pedeapsă dură pentru cei 13 polițiști.

În aspectul că persoanele au inacționat atunci când cetățeanul Andrei Braguța s-a aflat în izolatorul de detenție provizorie al Inspectoratului General de Poliție. Noi o să insistăm să fie aplicată o pedeapsă maximă”, explică Vadim Vieru, avocatul familiei Braguța.

Dacă vor fi recunoscuți vinovați, inculpații riscă până la opt ani de închisoare sau o amendă de până la 80 de mii de lei fiecare. Andrei Braguța a fost reținut în vara anului 2017, de Poliția de Patrulare după ce s-ar fi împotrivit somațiilor oamenilor legii. La 10 zile după arest, tânărul a decedat în condiții suspecte în penitenciar. Anterior, au mai fost învinuite șapte persoane, dintre care trei polițiști. Dosarul respectiv se află deja pe masa magistraților de la Judecătoria Centru.

Reporter: Igor Grițco
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram