Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Secretarul general de stat, Boris…

Secretarul general de stat, Boris Gîlca promite sancțiuni pentru cazul Niculinei Bulat și pentru cazul tinerei care a avortat singură în veceu

Secretarul general de stat, Boris Gîlca promite sancțiuni atât pentru cazul Niculinei Bulat, fata care a fost lăsată în stradă, după ce s-a adresat la spitalul din Drochia cu burta plesnită din cauza ascitei și care a decedat în noaptea de 2 spre 3 noiembrie 2017 la Spitalul de Urgență din Chișinău, cât și în cazul tinerei care a născut singură în toaleta Insitutului Mamei și Copilului. 

„Noi avem raportul final pe cazul Bulat din Drochia. Nu l-am făcut public, pentru că, în paralel, merge ancheta Procuraturii și, în acest caz, au fost implicate nu numai spitalul din Drochia, dar și spitalul din Bălți și altă instituție din Chișinău. Și în acest raport, cu certitudine, avem demonstrate cazurile de ignoranță și lipsă de atitudine, ori acestea sunt fapte inadmisibile în sistemul de sănătate. (…) Vor urma sancțiuni, cu siguranță, pe ambele cazuri, asta vreau să vă spun. Și mai mult ca atât: noi trebuie să încurajăm și să aducem gratitudine medicilor care lucrează dedicat și așa o vom face. Și vom condamna pe acei puțini care dau o palmă la tot sistemul de sănătate prin comportamentul lor. Și acest lucru va fi o lege în sistemul de sănătate din R. Moldova”, a spus Gâlca în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.

Amintim că  în luna noiembrie 2017, procuratura raionului Drochia s-a autosesizat din presă si a pornit urmărirea penală pe faptul încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, soldată cu decesul pacientului, cu referire la subiectul relatat de ZdG despre Niculina Bulat, fata care a fost lăsată în stradă, după ce s-a adresat la spitalul din Drochia cu burta plesnită din cauza ascitei și care a decedat în noaptea de 2-3 noiembrie la Spitalul de Urgență din Chișinău.

Totodată, la începutul acestui an, o tânără a Anenii Noi a povestit despre cum fost nevoită să nască singură în toaleta de la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, fiindu-i refuzat sau ignorat ajutorul personalului acestei instituții. În prima perioadă de sarcină nu a avut probleme. Ulterior, însă, tânăra s-a adresat la medici și a aflat că fătul are  anomalii de dezvoltare.

Detalii aici: Mărturiile tinerei care a născut singură, în baie la Institutul Mamei și Copilului: „M-au ajutat să îmi ucid orice speranță de a mai da naștere unui copil”

Astăzi, la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale urmează să fie susținută o conferință pe marginea rezultatelor anchetei interne despre cazul relatat de pacienta internată la Institutul Mamei și Copilului, care a acuzat faptul că a avortat singură în veceu.