Un deținut din Penitenciarul nr.13, șantajat de membri ai organizației criminale „Makena”. Aceștia îi cereau să vândă casa// VIDEO

Un deținut de 18 ani din Penitenciarul nr.13 Chişinău, timp de jumătate de an, a fost șantajat de nouă persoane cu vârste cuprinse între 26 și 42 de ani, membri activi ai organizației criminale „Makena”. Aceștia îi cereau 30 000 euro.  Șase dintre suspecți la moment își ispășesc pedeapsa în penitenciarele din țară.

Astfel, în luna noiembrie 2017, oamenii legii au intrat în posesia unei informații, precum că un deținut din Penitenciarul nr.13 din Chișinău, sub un pretext inventat, este șantajat de un grup de deținuți, membri activi ai organizației criminale „Makena”. Tânărul era amenințat cu răfuială fizică şi moartea în caz că refuză să îndeplinească cerinţele lor.

În urma investigațiilor efectuate s-a stabilit că presiunile erau coordonate de așa numiți „supraveghetori” şi alţi deţinuţi care se bucură de autoritate criminală. Pentru a obține bani, suspecții îi propuneau victimei să vândă casa de locuit sau să obţină mijloace financiare pe cale criminală.

La 3 ianuarie 2018, ofițerii de investigații în comun cu procurorii  Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală cu suportul  angajaţilor BPDS “Fulger”,  a fost reținut în flagrant unul dintre membrii grupului infracţional, în momentul când a primit de la ofiţerul sub acoperire o parte din banii solicitați.

Concomitent, în comun cu  angajaţii DIP și cu suportul Detaşamentului cu destinaţie specială “Pantera”, au fost efectuate 14 percheziţii autorizate, inclusiv în trei penitenciare din Republica Moldova, unde ca rezultat au fost depistate şi ridicate obiecte care servesc drept probă în cadrul dosarului penal (telefoane mobile, încrisuri de ciornă, cărţi de jucat, etc).

Doi membri ai grupului aflați în libertate au fost arestați pentru 30 de zile. Totodată, se desfăşoară acţiuni necesare pentru stabilirea celorlalte persoane implicate în acest caz.

Dacă vinovăția suspecților va fi demonstrată, aceștia riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de la 13 la 15 ani.