Guvernul de la București vrea să desființeze Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul de la București intenționează să desființeze Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, prin absorbția acestuia de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), cel puțin asta spune deputatul PMP Constantin Codreanu, Preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor, în opinia căruia gestul reprezintă „un regres politic major și un atentat la securitatea cultural-identitară a României”.
 
„Înființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni acum un an, ca decizie de punere în practică a uneia dintre cele mai importante promisiuni electorale, a constituit un pas politic major, susținut de întreaga clasă politică a țării noastre și salutat cu multă căldură de cele 12 milioane de cetățeni și etnici români din afara granițelor țării. Am susținut în 2017 toate activitățile MRP și am pledat în Parlament pentru creșterea bugetului său destinat organizațiilor reprezentative ale românilor de peste hotare. Am considerat în permanență că interesul național ne cere tuturor, guvernare și opoziție parlamentară, să manifestăm o exemplară solidaritate națională când este vorba despre milioanele de români din afara granițelor țării și milioanele de români din diaspora”, spune Codreanu.

Astfel, acesta consideră desființarea MRP drept un „regres politic major și un atentat la securitatea cultural-identitară a României, un act ostil milioanelor de români extrafrontalieri”.

Deputatul Constantin Codreanu a ținut de asemenea să puncteze: „Suntem în anul Centenarului Marii Uniri și a făuririi Statului român modern. Într-un asemenea an, încărcat de un simbolism istoric aparte, desființarea MRP, contrară interesului național de coeziune și consolidare demografică, ar căpăta valențe negative în plus”.

În context, acesta a făcut apel către societatea civilă românească din România și de peste hotare să reacționeze prompt și energic contra inițiativei păguboase de desființare a Ministerului Românilor de Pretutindeni. 

Acesta a făcut apel și actuala guvernare a României să renunțe la orice intenție de dizolvare a MRP și să procedeze, dimpotrivă, la o consolidare serioasă a acestuia, după modele pozitive ca cel maghiar sau israelian, în beneficiul celor 12 milioane de români de peste hotare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...