Antarctica a fost acoperită de o pădure în urmă cu 280 milioane de ani

Antarctica, așa cum o știm acum, este un pustiu uriaș acoperit de gheață compactă și groasă, dar în urmă cu 280 de milioane de ani, aici s-a aflat o pădure, scrie CNN. Oamenii de știință au descoperit recent că pe teritoriul actualei Antarctici s-a aflat o vastă pădure care era, însă, diferită de cele pe care le știm noi astăzi.

Geologul Erik Gulbranson și o echipă de oameni de știință au descoperit fosile din cea mai veche pădure polară de pe Terra, aceasta existând înainte chiar de epoca primilor dinozauri.

În urmă cu 280 de milioane de ani, Antarctica făcea parte din Gondwana, supercontinentul din emisfera sudică, care încorporea Africa de Sud, America de Sud, Arabia, India și Australia.

Potrivit lui Gulbranson, partea cea mai sudică a continentului ar fi fost acoperită cu ferigi care ajungeau la înălțimi de până la 40 de metri.

„Găsirea fosilelor copacilor este deosebit de provocatoare, deoarece acestea se amestecă în roci și sunt dificil de identificat”, spune Gulbranson.

Gulbranson, profesor la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee, a căutat fosile antarctice timp de șapte ani alături de o echipă de oameni de știință specializați și alpinisti. Ei au descoperit fosilele a 13 copaci și diverse alte frunze de fosile din timpul verii Antarcticii. „A fost o descoperire minunată și complet neașteptată”, spune Gulbranson.

Gulbranson explică faptul că 280 milioane de ani sunt doar o estimare brută, iar pădurea polară ar putea fi cu 20 de milioane de ani mai în vârstă sau mai tânără.

„Pădurea pe care am descoperit-o anul trecut a fost îngropată de cenușă vulcanică, și probabil de aceea s-a păstrat atât de bine”, explică Gulbranson.

Surrsa: Libertatea

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.