Ministrul german al Justiției, victima propriei legi cu privire la Internet

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul german al justiției și-a văzut suprimată una dintre postările de pe Twitter în care îl califica pe un eseist drept „cretin”, în virtutea noii legi pe care el însuși a inițiat-o pentru a „curăța” rețelele sociale de mesajele de ură, informează luni AFP.

„Heiko Maas, victima propriei legislaţii”, a notat luni cotidianul Bild, care a dezvăluit cazul, potrivit Agerpres.

Respectiva postare pe Twitter data din 2010, perioada când Maas nu era încă ministru. La acea dată, el a criticat un eseist de succes neoconservator din Germania, Thilo Sarrazin, pe care l-a numit „cretin”.

Mesajul a fost suprimat la sfârșitul săptămânii trecute, în urma plângerilor trimise de particulari. „Există lucruri pe care nu le mai postez pe Twitter”, a declarat luni ministrul german al justiţiei, cerându-şi scuze.

Reţele sociale precum Twitter, Facebook sau Youtube sunt obligate de la 1 ianuarie, în Germania, să suprime mesajele cu conţinut ce incită la ură sau pasibile de urmărire pentru defăimare. Ele trebuie să facă acest lucru într-un termen de 24 de ore, riscând în caz contrar amenzi substanţiale.

Fost membru al Partidului Social-Democrat german – cum este şi ministrul justiţiei -, eseistul Thilo Sarrazin apără de mai mulţi ani teze apropiate extremei drepte, estimând că imigraţia musulmană reprezintă un pericol pentru supravieţuirea Occidentului. Cea mai recentă lucrare a sa, „Germania dispare” („Deutschland schafft sich ab”, care se poate traduce prin „Germania se autosuprimă”), apărută în 2010, a fost un succes comercial şi a provocat o polemică după lansarea sa.

Noua legislaţie cu privire la reţelele sociale din Germania, una dintre cele mai stricte din Europe, suscită controverse de la intrarea ei în vigoare. Detractorii săi acuză restricţii privind libertatea de exprimare.

„Legislaţia este una proastă şi trebuie înlocuită prin alta”, a declarat o lideră a Partidului Liberal german, Nicola Beer.

„Această lege loveşte în toate fundamentele statului de drept”, a declarat şi o responsabilă a stângii radicale germane, tot din opoziţie, Sahra Wagenknecht.

Extrema dreaptă germană a iniţiat de asemenea o campanie împotriva textului, care a dus deja la retragerea mai multor postări polemice pe Twitter, printre care a uneia în care un oficial al Alternativei pentru Germania (AfD) îi califica pe solicitanţii de azil musulmani din ţară drept „hoardă de violatori”.

AfD vorbeşte despre o „lege a cenzurii”. Cotidianul Bild, cel mai citit din Germania, îl întreabă la rândul său, luni, pe ministrul Heiko Maas: „Vreţi într-adevăr o poliţie a gândurilor, domnule Mass?”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...