Jurnalistă din India, anchetată în urma unui articol despre baza de date biometrice Aadhaar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Poliția indiană a declanșat o anchetă împotriva unei jurnaliste, în urma unui articol al acesteia referitor la baza de date biometrice Aadhaar, al cărei caracter confidențial ar fost compromis, informează luni AFP.

Forţele de ordine au anunţat că au lansat o procedură pentru fraudă, fals şi uzurpare de identitate împotriva unei jurnaliste indiene de la cotidianul de limbă engleză The Tribune, relatează Agerpres.

Într-un articol publicat săptămâna trecută, cotidianul afirma că a obţinut acces la datele personale (nume, adresă, telefon, etc.) ale deţinătorilor de cărţi de identitate Aadhaar prin intermediul unui portal furnizat printr-un intermediar pe Whatsapp, contra sumei de 500 de rupii (6,5 euro).

În consecinţă, publicaţia şi angajata sa au fost acuzate că au „achiziţionat ilegal un serviciu (…) oferind acces fără restricţii la detalii legate de oricare dintre cele peste un miliard de numere Aadhaar create în India până acum”, potrivit plângerii depuse de autorităţile indiene.

Această anchetă a declanşat un val de proteste în mass-media, care a perceput-o ca pe un atac împotriva libertăţii presei.

Cazul vine în contextul unei ample dezbateri în jurul vieţii private, legată de importanţa crescândă pe care Aadhaar („fundaţie” în hindi) începe să o aibă în societatea indiană.

Lansată în 2009 şi funcţionând iniţial pe bază voluntară, Aadhaar permite emiterea unei cărţi de identitate fondată pe datele biometrice (amprente digitale, iris etc.). Prezentată iniţial drept un mod de a furniza un mijloc de identificare celor mai modeste pături ale populaţiei, care adesea nu deţin acte oficiale, şi de a le facilita accesul la servicii şi subvenţii, cartea Aadhaar a devenit în ultimii ani ani obligatorie pentru un număr tot mai mare de servicii, cum este deschiderea unui cont bancar, plata impozitelor sau susţinerea examenelor. Această centralizare îi îngrijorează pe detractorii săi, care văd în ea emergenţa unui „Big Brother”.

Procedura declanşată împotriva angajatei The Tribune „este în mod clar destinată să intimideze o jurnalistă a cărei anchetă asupra subiectului servea interesului general”, a denunţat publicaţia într-un comunicat.

India se află pe locul 136 din totalul celor 180 de poziţii ale barometrului organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF) privind libertatea presei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...