21:15:20 23.04.2024
Stiri

​Ministerul pentru Românii de Pretutindeni ar putea fi DESFIINȚAT chiar în anul în care va fi sărbătorit Centenarul Marii Uniri

Știri 08.01.2018 14:37 Vizualizări1542 Autor: Ziarul National
​Ministerul pentru Românii de Pretutindeni ar putea fi DESFIINȚAT chiar în anul în care va fi sărbătorit Centenarul Marii Uniri


Comitetul executiv al Partidului Social Democrat (PSD), care este principalul partid de la guvernare din România, urmează să decidă astăzi dacă Guvernul de la București va continua în actuala formulă sau se optează pentru o restructurare. Pe de o parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, este pentru menținerea actualei structuri cu 24 de ministere, iar premierul Mihai Tudose şi-ar dori una mai suplă – 16 sau 17 ministere.

Printre ministerele care ar putea fi comasare se regăsesc, pe lângă Apele cu Mediul, Energia cu Economia, Turismul şi Tineretul şi Sportul, Românii de pretutindeni cu Afacerile Externe, precum şi Educaţia şi Cercetarea. În prezent, Guvernul are în componenţă, pe lângă premierul Mihai Tudose, trei vicepremieri, dintre care unul, Marcel Ciolacu, fără portofoliu, 24 de miniştri şi doi miniştri delegaţi - Marius Nica şi Victor Negrescu, la Fonduri Europene şi la Afaceri Europene.

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor, deputatul Constantin Codreanu, consideră că „desființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) ar fi un regres politic major și un atentat la securitatea cultural-identitară a României”.

Citește și: Mai multe OPORTUNITĂȚI pentru ROMÂNII din afara granițelor în 2018. MRP are un BUGET de peste 126 de MILIOANE de lei moldovenești

„Înființarea MRP acum un an a constituit un pas politic major, susținut de întreaga clasă politică a țării noastre și salutat cu multă căldură de cele 12 milioane de cetățeni și etnici români din afara granițelor țării. Am susținut în 2017 toate activitățile MRP și am pledat în Parlament pentru creșterea bugetului său destinat organizațiilor reprezentative ale românilor de peste hotare. De asemenea, am considerat că Statul național român trebuie să preia în raport cu românii din afara țării bunele practici europene și internaționale în domeniu, urmând exemplul Israelului unde există un Minister al Absorției și Integrării, cu un buget alocat peste cel al multor altor ministere, precum și exemplul Ungariei care doar în 2017 le-a alocat organizațiilor reprezentative ale maghiarilor din România peste 100 de milioane de euro”.

Deputatul admite că e nevoie de o eficientizare a administrației centrale a României, însă această trebuie să excludă desființarea MRP și să „prevadă consolidarea bugetară și eficientizarea activității acestuia, în condițiile în care România și R. Moldova se confruntă în continuare cu un exod masiv al populației, iar românii din comunitățile istorice se află în dificutlate culturală și identitată tot mai accentuată, adesea la limita deromânizării”.

Acesta a mai accentuat că suntem în anul Centenarului Marii Uniri și a făuririi Statului român modern. „Într-un asemenea an, încărcat de un simbolism istoric aparte, desființarea MRP, contrară intereseului național de coeziune și consolidare demografică, ar căpăta valențe negative în plus”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md