Moldova retrogradează cu patru poziții la capitolul libertății presei. Cum este descrisă situația din țara noastră

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova a degradat cu patru poziții conform Indicelui Libertății Presei, raport realizat anual de organizația mondială Reporteri Fără Frontiere (Reporters Without aers). Astfel, țara noastră a fost plasată pe poziția 80 din totalul celor 180 de țări incluse în raportul pentru anul 2017.

„Mass-media moldovenească este diversificată, dar extrem de polarizată, ca şi ţara în sine, care se caracterizează prin instabilitate cronică şi influenţa excesivă a oligarhilor. Linia editorială a principalelor instituţii media se corelează îndeaproape cu interesele politice şi de afaceri ale proprietarilor”, se arată în raport.

Totodată, Reporterii Fără Frontiere constată că independența jurnalistică și transparența proprietarilor mass-media sunt „provocări majore”. „Întrucât mass-media se luptă una cu cealaltă într-un climat exacerbat de criza ucraineană, lipsa de independență a autorității de reglementare în domeniul audiovizualului continuă să fie o sursă de îngrijorare”, se spune în raport.

Organizația „Reporteri fără frontiere” poziționează cele 180 de state în funcție de nivelul de libertate a jurnaliștilor și nu este un indicator al calității jurnalismului în statele menționate. Topul mondial reprezintă o medie a situației care reiese din starea pluralismului media, independenței presei, calității cadrului legislativ și a siguranței jurnaliștilor.

Indicele Libertății Presei este realizat anul începând cu anul 2002.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...