Codreanu: ”Desființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni – atentat la securitatea cultural-identitară a României”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor, a luat atitudine față de intenția actualei guvernări de desființare a Ministerului pentru Românii de Pretitindeni (MRP) prin absorbția acestuia de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

”Înființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni acum un an, ca decizie de punere în practică a uneia dintre cele mai importante promisiuni electorale, a constituit un pas politic major, susținut de întreaga clasă politică a țării noastre și salutat cu multă căldură de cele 12 milioane de cetățeni și etnici români din afara granițelor țării. Am susținut în 2017 toate activitățile MRP și am pledat în Parlament pentru creșterea bugetului său destinat organizațiilor reprezentative ale românilor de peste hotare. Am considerat în permanență că interesul național ne cere tuturor, guvernare și opoziție parlamentară, să manifestăm o exemplară solidaritate națională când este vorba despre milioanele de români din afara granițelor țării și milioanele de români din diaspora.

De asemenea, am considerat că Statul național român trebuie să preia în raport cu românii din afara țării bunele practici europene și internaționale în domeniu, urmând exemplul Israelului unde există un Minister al Absorbției și Integrării, cu un buget alocat peste cel al multor altor ministere, precum și exemplul Ungariei care doar în 2017 le-a alocat organizațiilor reprezentative ale maghiarilor din România peste 100 de milioane de euro.

O reformă și o eficientizare a administrației centrale a României este, în mod evident, necesară. Această însă, bine pregătită, trebuie să excludă desființarea MRP și să prevadă consolidarea bugetară și eficientizarea activității acestuia, în condițiile în care România și Republica Moldova se confruntă în continuare cu un exod masiv al populației, iar românii din comunitățile istorice se află în dificutlate culturală și identitată tot mai accentuată, adesea la limita deromânizării.

Considerăm desființarea MRP drept un regres politic major și un atentat la securitatea cultural-identitară a României, un act ostil milioanelor de români extrafrontalieri”, a declarat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Deputatul Constantin Codreanu a ținut de asemenea să puncteze: ”Suntem în anul Centenarului Marii Uniri și a făuririi Statului român modern. Într-un asemenea an, încărcat de un simbolism istoric aparte, desființarea MRP, contrară intereseului național de coeziune și consolidare demografică, ar căpăta valențe negative în plus.

Fac apel către societatea civilă românească din țară și de peste hotare să reacționeze prompt și energic contra inițiativei păguboase de desființare a Ministerului Românilor de Pretutindeni.

Fac apel și către acutala guvernare a țării să renunțe la orice intenție de dizolvare a MRP și să procedeze, dimpotrivă, la o consolidare serioasă a acestuia, după modele pozitive ca cel maghiar sau israelian, în beneficiul celor 12 milioane de români de peste hotare”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.