20:43:28 23.04.2024
Stiri

Mai multe OPORTUNITĂȚI pentru ROMÂNII din afara granițelor în 2018. MRP are un BUGET de peste 126 de MILIOANE de lei moldovenești

Știri 08.01.2018 12:30 Vizualizări2235 Autor: Ziarul National
Mai multe OPORTUNITĂȚI pentru ROMÂNII din afara granițelor în 2018. MRP are un BUGET de peste 126 de MILIOANE de lei moldovenești


Majorarea cu 61,64% față de anul 2017 a bugetului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), în anul 2018 (28,425 milioane de lei), corespunde noului cadru de finanțare propus de MRP privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile, prin care se vor acorda granturi de finanțare.

Astfel, românii din afara granițelor se vor bucura, din 2018, de mai multe oportunități de finanțare din partea instituției, căreia i s-a aprobat un buget pe proiecte de 15,2 milioane de roni, majorat cu 90% față de bugetul inițial pentru proiecte pe anul 2017.

Această modificare legislativă a fost aprobată de Parlamentul României și relevă atenția deosebită a Guvernului de la București față de sprijinirea românilor din afara granițelor.

Principalele obiective pe care și le propune conducerea MRP pentru anul 2018 constau în concentrarea resurselor instituționale pe finanțarea proiectelor dedicate educației și limbii române,susținerea asociațiilor, organizațiilor și parohiilor românești din afara granițelor țării care predau în mod voluntar limba română, dezvoltarea de aplicații pentru învățarea interactivă a limbii române, precum și continuarea programului MRP „Limba română, educație și comunicare”.

Se dorește extinderea proiectelor mass-media în limba română, precum şi continuarea celor existente, în toate formele: print, radio, tv, online și se va insista pe stagiile de practică pentru jurnaliştii români din afara ţării în redacţiile instituţiilor media din România.

O constantă a activităţii Ministerului o reprezintă susţinerea acordată funcţionării asociaţiilor românești din comunitățile istorice, acolo unde acestea se confruntă cu situații deosebite, unde MRP va oferi finanțare pentru susținerea educației în limba română în Ucraina prin acordarea de burse pentru etnicii români din teritoriu, precum și acoperirea costurilor referitoare la activitatea didactică. În primul semestrul al anului 2018, se urmărește finalizarea deschiderii centrului de informare de la Solotvino, urmând ca în semestrul al doilea să se deschidă noi centre în Serbia și Albania.

Se propune deschiderea și operaționalizarea Centrului interdisciplinar de asistență pentru persoanele vulnerabile la trafic și exploatare prin muncă din sudul Italiei, localitatea Vitoria, fiind rezultatul demersurilor realizate de MRP și instituțiile de resort în vederea informării, prevenirii și combaterii fenomenului de exploatare prin muncă. Această inițiativă este dublată de campaniile de informare derulate de MRP la nivel național, precum Campania pilot „Informare acasă! Siguranță în lume!” (desfășurată în luna august 2017, în Botoșani, Suceava și Neamț).

În contextul marcării Anului Centenar, vor fi alocate fonduri pentru realizarea de proiecte dedicate, la nivelul comunităților românești din afara granițelor. MRP va marca celebrarea Centenarului 1918-2018 prin proiecte proprii, finanţarea acţiunilor locale ale asociaţiilor româneşti şi inițierea procesului de creare a Muzeului Românilor de Pretutindeni. Acesta din urmă va avea, într-o primă etapă, o componentă virtuală, utilă în procesul de constituire fizică a Muzeului Românilor de Pretutindeni.

În acest sens, unul dintre proiecte dezvoltate de MRP în 2018 este reprezentat de restaurarea Casei „Aron Pumnul” din Cernăuţi, în urma căruia imobilul urmează să fie integrat într-un circuit muzeal şi turistic de lungă durată. Obiectivul poate fi încadrat ca filială regională a viitorului Muzeu al Românilor de Pretutindeni.

Toate aceste demersuri ale MRP se încadrează într-un proces mai amplu de adaptare a instrumentelor legislative care să permită Guvernului României dezvoltarea și implementarea unor politici adaptate la noile realități ale comunităților românești din străinătate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md