Organizația „Reporteri fără frontiere” a elaborat harta cu indicele libertății presei. Pe ce loc se află Moldova

mass-media–folosita-pe-post-de-arma-pe-ce-pozitie-se-claseaza-libertatea-presei-din-rm-intr-un-top-mondial-1515403114

În fiecare an începând cu 2002, organizația Reporters Without Frontiers (Reporteri fără frontiere) publică Indicele Mondial al Libertății Presei, care este un instrument important, ce determină gradul de libertate a mass-media din diferite colțuri ale lumii.

Harta cu indicile libertății presei din întreaga lume, elaborată al 15-lea an consecutiv, include 180 de state, iar în 2017 Moldova s-a clasat pe locul 80, cedând 4 poziții în raport cu anul 2016 și încă 4 poziții în raport cu 2015. Anul acesta Ucraina a ocupat poziția cu numărul 102, iar România – 46.

„Presa din Republica Moldova este una diversă, dar extrem de polarizată, ca și țara însăși. Politica editorială a celor mai mari instituții media corelează cu interesele politice și cele de afaceri ale patronilor lor. Prin urmare, independența și transparența media sunt o mare provocare”, scrie în studiu.

Organizația „Reporteri fără frontiere” poziționează cele 180 de state în funcție de nivelul de libertate a jurnaliștilor și nu este un indicator al calității jurnalismului în statele menționate. Topul mondial reprezintă o medie a situației care reiese din starea pluralismului media, independenței presei, calității cadrului legislativ și a siguranței jurnaliștilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente