(STUDIU) Cum cauzează încălzirea globală gerul năprasnic din SUA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Temperaturile extrem de scăzute care se înregistrează zilele acestea pe Coasta de Est a Americii de Nord sunt determinate, cel puțin parțial, de încălzirea globală, susțin oamenii de știință.

Într-un studiu publicat anul trecut în jurnalul WIRES Climate Change se afirmă că fenomene precum încălzirea regiunii arctice și topirea ghețarilor, cauzate în special de activitatea umană, ar putea împinge vremea rece înspre sud, notează NBC News.

În mod normal, deasupra Polului Nord există ceea ce numim vortex polar, care menține circulația aerului rece în regiuna arctică. Potrivit cercetătorilor, reducerea suprafeței gheții marine și a stratului de zăpadă din nordul Asiei are ca efect slăbirea vortexului polar.

Acest lucru afectează traiectoria fenomenului numit „jet stream”, un curent de mare altitudine care se formează la granița zonelor cu diferențe mari de temperatura, care călătorește dinspre vest în est, împingându-l înspre sud, ceea ce permite maselor de aer rece să migreze spre sud, explică oamenii de știință.

Temperatura globală a crescut constant în ultimii ani, 2016 fiind cel mai cald an înregistrat până acum, conform unor analize realizate de NASA și de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOOA).

Potrivit unui studiu din 2017 finanțat de NOOA, temperaturile din zona arctică cresc de două ori mai repede comparativ cu cea globală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...