Actualitate

China trimite insecte şi cartofi pe Lună

Luna a reintrat în atenţia marilor puteri spaţiale. Nu mai departe de acum câteva săptămâni, preşedintele american Donald Trump a cerut NASA să se întoarcă pe satelitul natural al Pământului.

Nu doar americanii au luat Luna în vizor, ci şi alte agenţii spaţiale de pe glob sau companii private, care se întrec în tot felul de proiecte, care mai de care mai ambiţioase.

Chinezii nu puteau sta departe de această cursă spaţială. China intenţionează să trimită o misiune care să exploreze partea întunecată a Lunii, mai exact o regiune aflată la polul sudic al corpului ceresc, unde există un crater imens, în care oamenii de ştiinţă cred că s-ar afla gheaţă, în urma impactului cu meteoriţi şi asteroizi. Bazinul respectiv are un diametru de 2.500 de kilometri.

Chinezii vor lansa un vehicul spaţial dotat cu un releu, în luna iunie a acestui an, iar şase luni mai târziu, vor trimite pe Lună şi un rover, potrivit Science Alert. Pe lângă paleta de instrumente ştiinţifice care vor analiza suprafaţa selenară, oamenii de ştiinţă din China vor trimite pe satelitul natural al Pământului şi un container dintr-un aliaj de aluminiu, plin cu seminţe şi insecte.

Concret, chinezii vor să trimită pe Lună cartofi, seminţe de arabidopsis şi ouă de vierme de mătase. Potrivit China Daily, viermii de mătase pot produce dioxid de carbon, în timp ce cartofii şi planta amintită vor produce oxigen, prin fotosinteză. Împreună, aceste elemente pot pune bazele unui ecosistem simplu pe Lună, afirmă un savant chinez, Zhang Yuanxun.

Cu alte cuvinte, China vrea să afle dacă regiunea respectivă ar putea fi locul ideal pentru o bază selenară, unde oamenii să poată trăi şi lucra.

Există deocamdată multe întrebări fără răspuns. De exemplu, dacă vreo formă de viaţă terestră, fie ea plantă, animal sau om, poate supravieţui în condiţiile în care gravitaţia de pe Lună reprezintă doar 16% din cea de pe Pământ.

Studii anterioare desfăşurate pe Staţia Spaţială Internaţională au arătat că expunerea îndelungată la microgravitaţie poate avea efecte importante asupra sănătăţii.

Asta nu împiedică însă marile agenţii spaţiale ale lumii să lanseze proiecte ambiţioase vizând instalarea de colonii umane pe Lună. De pildă, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) ar vrea să facă acest lucru în extremitatea sudică a satelitului natural al Terrei, până în 2030. Însă mai întâi, ESA va trimite împreună cu agenţia spaţială rusă Roscosmos o sondă robotizată la polul sud al Lunii, până în 2020, pentru a obţine mostre de gheaţă.

Pe viitor, e posibil aşadar ca agenţiile spaţiale să se ia la întrecere şi să trimită tot mai multe misiuni pe satelitul natural al Pământului, mai întâi cu roboţi de tip rover, pentru ca într-un final să transporte, de ce nu, chiar materiale de construcţie pe Lună.

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *